Jam Janulla Rrapi. Familja ime dhe une kemi qene nder me te persekutuarit nga ish- diktatura komuniste shqiptare per aresye te mirefillta politike. Ish - diktatura na konfiskoi pronat e prinderve te mi ne Sarande. Na mori neper kembe e trajtoi si skllever.
Kalvari i persekeutimit e vuajtjeve na ndoqi ne cdo hap. Me e renda e me e tmerrshmja vuajtje per zemren e shpirtin e nje nene ishte keqtrajtimi, kercenimet, marrja ne pyetje, torturimi fizik dhe dhuna psikologjike ndaj djalit tim te talentuar e me shpirt artisti Renatos, nje i ri 17- 18 vjecar ne ate kohe.
Aq te renda e cnjerezore ishin torturat e presioni psikologjik ndaj tij sa ai kaloi ne depresion te thelle nervor dhe qe nga ajo kohe mbeti invalid.
Perkrahem me mish e me shpirt levizjen demokratike qe ne ditet e para te saj. Menduam se me fitoren e PD-se dhe te demokracise ne zgjedhjet e 22 marsit 1992, mori fund ky kalvar i pafund vuajtjesh… Na linden shpresa te reja per nje jete te re te lire e demokratike. Liria e demokacia, enderra per ta bere Shqiperine si e gjithe Evropa dhe si Ameriken demokratike mbeten vetem enderra.
Kerkuam shtepine dhe pronat tona ne qytetin e Sarandes. Gjykata nga ajo e shkalles se pare e ne te gjithe nivelet deri tek ajo Kushtetuese na dhane te drejte per te rimarre pronat dhe shtepine e prinderve qe nuk jetonin me. Ligji ishte me ne por jo Maliqet e korrupsionit, qe kurre nuk ekzekutuan dhe asnjehere nuk zbatuan vendimet e gjykatave. I jam drejtuar me shume letra e kerkesa lidershipit shqiptar perfshi edhe vete Kryeministrin Berisha. Gjithnje me dhane te drejte me shkrim. Asnjehere nuk mu rikthyen pronat, qe edhe sot e kesaj dite perdoren e shfrytezohen nga te tjeret. Tani shpresa ime ka mbetur vetem tek Gjykata e Strasburgut dhe tek Kongresmenet amerikane qe me kane premtuar se kjo ceshtje do te zgjidhet me drejtesi
Bashke me humbjen e shpreses se fundit u detyrova qe ne nje moshe afer pensionit te marr dy femijet e mi dhe bashke me ta te merrnim rruget e veshtira te kurbetit. Fale demokracise amerikane dhe kujdesit te saj human, shume shpejt u pajisem me dokumente. Djali dhe une kurohemi falas nga mjeket me te mire te ketij vendi te madh, qe sot eshte Atdhue yne i dyte. Djali merr pension pa pase punuar qofte edhe nje dite te vetme pasi demokracia amerikane eshte nena e demokracise dhe lirise boterore.
Sot bashke me femijet jemi shtetas te ketij shteti te madh. Si bije e atij trolli dhe si nene me ka mbetur mendja e shpirti aty ku me ra koka… ne shtepine e te pareve te mi qe ende eshte ne duart e te tjereve.
Kur mora vesh per greven e urise qe nje grup bashkeatdhetaresh po organizojne perballe selise se OKB-se ketu ne nje Nju Jork vendosa qe edhe une ti bashkohem asaj. Eshte nje veprim i duhur, ne vendin e duhur e ne kohen e duhur.
Vota e lire dhe e barabarte eshte nje e drejte themelore e njeriut dhe shtylla e demokracise e lirise. Liria dhe demokracia pa voten e lire, percudnohen, sakatohen, vdesin. Prandaj ne kete moshe 66 vjecare, me nje varg semundjesh mbi kurriz e me shpirtin e cfilitur nga torturat e ish- diktatures dhe korrupsionin e sotem, bashkohem me deshire dhe me vullnetin tim te lire me kete greve urie.
U hapen kutite e u rinumeruan votat ne Florida te SHBA-se ne vitin 2000. U rihapen kutite dhe rinumeruan votat ne Afghanistan e Irakun ne lufte vjet. U rihapen kutite dhe rinumeruan votat ne Rumani qe eshte anetare e Bashkimit Evropian.
I vetmi vend ku u vodhen e nuk u rihapen kutite as rinumeruan votat eshte Irani i Ahmedinaxhadit dhe Shqiperia… Pse nuk rihapen ato!? Cfare fshihet pas kesaj kryenecesie.
Kryeministri Berisha ka deklaruar me qindra here muajt e fundit se ai nuk mund te dale mbi gjykatat. Gjykatat dhe ligji mua me kane dhene te drejten e pronesise. Saliu thote nuk dalim dot mbi gjykatat dhe ne rastin tim ata nuk marrin parasysh vendimet e gjykatave per ti zbatuar. Pse Kryeministri dhe qeveria e tij del mbi Gjykaten dhe vendimet e tyre dhe nuk jep urdher per zbatimin e ligjit ne rastin tim konkret. A eshte ai zbatuesi kryesor i ligjit ne Shqiperi, si kryeminister, si kryetar i Ekzekutivit te Republikes se Shqiperise!?
Nuk mund te kete as gjykata, as Kushtetute, as qeveri demokratike pa voten e lire dhe te barabarte, pa e ditur ku eshte vota ime!
Mesazhi im i vetem dhe kryesor me kete rast eshte : Vota e lire dhe e barabarte per cdo njeri, prona ne duart e pronarit te ligjshem eshte shpirti dhe themeli i lirise e demokracise, jo vetem ne Shqiperi, por edhe ne mbare Boten.
Vota ime eshte liria ime! Vota ime eshte demokracia ime! Vota ime eshte jeta, ekonomia, pronat e ligjshme, e ardhmja ime dhe e femijeve te mi! Pa vote te lire nuk ka liri as demokraci!

Janulla Rrapi ne Seline e OKB-se ne Nju Jork diten qe bashkeshortja e Kryeministrit Zj. Liri Berisha hapi Ekspoziten kushtuar Nene Terezes
NE MBESHTETJE TE SE ARDHMES DEMOKRATIKE TE SHQIPERISE
Une jam Fran Frashnishta. Jetoj ne Kansas City, Montana. Sapo lexova per nismen tuaj dhe ju pershendes perzemersisht.
Jam plotesisht i gatshem ti bashkohem kesaje greve urie ne mbeshtetje te te ardhmes demokratike te vendit tone. Nuk di kush jane organizuesit por une mund te lajmerohem ne kete adrese ne cdo kohe.
Une kam prenotuar bileten per Shqiperi familjarisht per ne fund te muajit dhe kontributin tim do ta jap edhe atje. Ju pershendes!
Jane me qindra mesazhet dhe pershendetjet e bashkatdhetareve tane shqiptare jo vetem nga SHBA-ja e Kandaja, por edhe nga Evropa e deri nga Australia e larget e Zelanda e Re. Me disa prej tyre do tu njoftojme ne ditet e ardhshme…