Forumi Horizont Gjithsej 3 faqe: [1] 2 3 »
Trego 122 mesazhet në një faqe të vetme

Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Fizikë dhe Astronomi (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=10)
-- Celsi i universit (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=18641)

Postuar nga shelgu datë 05 Korrik 2012 - 06:04:

Celsi i universit

Po e hap si teme te re. Besoj qe ka rendesi me shume se te gjithaa shpikjet e shekullit

Physicists Find Elusive Particle Seen as Key to the Universe

http://www.youtube.com/watch?v=L6HyyJcIejU

Postuar nga shelgu datë 06 Korrik 2012 - 00:05:

Ne vitin 1964 fizikanti britanik Peter Higgs hodhi hipotezen se perse pjesezat elementare kane mase. Ai parashikoi pranine e “fushes” tredimensionale qe penetron cdo lloj hapesire dhe terheq gjithshka qe afrohet ne kete hapesire. Disa pjeseza e kane me te veshtire qe te pershkojne kete hapesire dhe kjo per faktin se jane me te renda.Nese kjo fushe ekziston me te vertete atehere duhet te kete edhe nje pjeseze qe shoqerin ate, thote Higgs dhe keto pjeseza imagjinare u quajten Higgs boson.
Pas 48 vjetesh, Ne 4 Korrik fizikantet e LHC, ne Gjeneve te Zvicres pranuan se kane zbuluar nje pjeseze qe zoteron vettite e Higgs boson. Fizika teorike ka pese dekada qe manipulon me kete pjeseze dhe e ka pranuar ne familjen e grimcave elementare dhe ekuacioneve qe pershkruajne ato te njohur si Modeli Standart. Matematika triumfoi edhe njehere. Leon Lederman i ka quajtur keto pjeseza Grimcat e Zotit, duke aluduar qe keto shpjegojne me se miri Big Bang-un.

Postuar nga raid datë 06 Korrik 2012 - 21:28:

Lexova nje shkencetar te shprehet:
"We'll have to stop calling it the God particle now that there's evidence it exists."

"Nuk duhet ta quajme me grimca e Zotit, tani qe kemi prova qe ekziston"

haha mesazhi eshte i qarte.

Postuar nga shelgu datë 06 Korrik 2012 - 22:01:

Citim:
Po citoj ato që tha raid
Lexova nje shkencetar te shprehet:
"We'll have to stop calling it the God particle now that there's evidence it exists."

"Nuk duhet ta quajme me grimca e Zotit, tani qe kemi prova qe ekziston"

haha mesazhi eshte i qarte.

Ne sensin praktik ti ke te drejte. Ne fakt ajo eshte thene nga nje shkencetar me sens figurativ.

Por nese shkojme me idene qe Zoti mund te kete krijuar sistemet e rregullave te ekzistences se gjithesise, ku mund te perfshihet edhe njeriu, kjo shprejhe eshte e sakte. Grimca e Zotit pra mund te jete sipas kesaj ideje, nje nga elementet e rregullave te vena nga Zoti. Pse jo, nese Zoti ekziston ai mund te zgjedhe shume menyra per te krijuar.

Dhe sipas fese: "Zoti vepron ne rruge te mistershme".

Postuar nga raid datë 06 Korrik 2012 - 22:15:

Tani shprehja god particle ishte figurative, kuptohet, por kjo shprehja tjeter, ishte thjesht nje sarkazem me konceptin e Zotit, si nje koncept qe ekziston aty ku nuk ka prova.

Tani nqs dikush ka qef te thote, se Zoti qendron prapa ligjeve te natyres etj etj, kjo eshte nje vije mendimi komplet jashte racionales, dhe si e tille mbetet fantazi qe meriton nje 0% vemendje.

Postuar nga raid datë 07 Korrik 2012 - 00:59:

Zbulimi i Higgs mbylli nje epoke, epoken e validimit te modelit starndart te mbarepranuar, por qe ishte i paplotesuar pa zbulimin e grimcave Higgs, meqe ishte nje grimce qendrore ne kete model.

Cfare ka me tej?

Materia e zeze. Sipas disa modeleve, materia e zeze ndervepron me materien normale nepermjet grimcave Higgs. Mendohet qe keto modele do te fillojne te perpunohen me tej, tani qe grimca Higgs u detektua.

Teori te tjera, si ajo e supersimetrise, extra dimensioneve etj, do te marin nje hov tjeter tani me zbulimin e grimces Higgs dhe sjelljen e saj.

Artikulli i plote.
http://www.thedailybeast.com/articl...-discovery.html

Postuar nga shelgu datë 07 Korrik 2012 - 06:06:

Citim:
Po citoj ato që tha raid
Tani shprehja god particle ishte figurative, kuptohet, por kjo shprehja tjeter, ishte thjesht nje sarkazem me konceptin e Zotit, si nje koncept qe ekziston aty ku nuk ka prova.

Tani nqs dikush ka qef te thote, se Zoti qendron prapa ligjeve te natyres etj etj, kjo eshte nje vije mendimi komplet jashte racionales, dhe si e tille mbetet fantazi qe meriton nje 0% vemendje.

Duhet te kete diku ndonej fe qe te predikoje edhe kete kushedi

Edhe Universet paralele

Postuar nga RAIMONDI datë 07 Korrik 2012 - 10:26:

Celsin e Universit e kam vete , --e kam bashke me celsnin e Otrantos

Po natyrisht ja kam dhene Ceciles te mbaje ate te Universit qe kur te merzitet te dali ndonje xhiro andej nga Ufot, te shohi ca bejn ai milet andej ...Marin ndonjecike ere nga jeta apo jo ,
Ndersa Otranton e kam merak vete , s'e leshoj nga dora lool

Por ama e kontrolloj Cecen kur me bredh andej nga Universi , se e kam ne background te lop topes gjithe Rugen e Qumeshtit Dhe e shof ne pellmbe te dores lol
Ne fakt po lloisem se si ta kthej kete Rugen e Qumeshit , ne .....Rugen e Kosit

Postuar nga robert datë 08 Korrik 2012 - 23:38:

Nje gje nuk kuptoj ketu une Shelg. Kushti i ekzistences se kesaj grimce te parashikuar nga shume shkencetare, e quajtur si fillim me emrin e njerit prej tyre, Peter Higgs-it, eshte fusha e caktuar tredimensionale. Mos i perngjan kjo asaj teorise; beri veza pulen apo pula vezen? Apo ne kete rast te dyja dualen njehkohesisht?
Dicka tjeter qe pres une si nxenes kureshtar eshte: c'rendesi ka per fiziken e ardhme dallimi (zbulimi) i kesaj grimce brenda protonit, kur teorikisht dihej pak a shume qysh ne fillim te shekullit se protoni vete ka ngarkese, si i tille edhe mase? Apo edhe pak me vone, kur dihej se protoni vete eshte nje perberes i disa grimcave te tjera?
Ja, se fundi, pas disa muajsh apo vitesh, kur keta eksperimentatore e kane siguruar pagen e majme te tyre, e zeme se dallohet (pra aprovohet) se kemi te bejme me grimcen higs, grimcen me mase te caktuar. Mir' po, une akoma nuk po e kuptoj c'te re do te sillte kjo bie fjala ne terheqjen e gravitetit qe kane planetet, diejt, galaktikat?..
Jam kureshtar te di dicka me shume mbi kete grimce dhe kete teme, nese dikush tjeter ka ezauruar ne kete fushe materiale te shkruara.

Postuar nga shelgu datë 09 Korrik 2012 - 06:38:

Rendesia e ketij zbulimi eshte se pari kurorezimi i nje pune rreth 50 vjecare ne fiziken teorike. Rendesia praktike apo rendesia teorike fillon te duket gjithmone mbas nje zbulimi te madh.

Ne fakt une e keuptoj pak me ndryshe. Plotesohet me kete zbulim edhe nje kuadrat bosh i mozaikut te fizikes. Shkenca keshtu ecen perpara.

Persa i takon "dark matter".

Ne fakt edhe ketu jane bere zbulime, por qe jane eklipsuar nga zbulimi i pjesezave Higgs.
Shkencetaret shpresojne se nese e rrisin forcen eperplasjes se pjesezave ne LHC kjo do t;ju jape mundesi ne detektimin e fijeve lidhese te materjes se erret. Sigurisht qe per kete jane akorduar edhe 1.2 miliard sterlina.

Postuar nga RAIMONDI datë 09 Korrik 2012 - 07:53:

Citim:
Po citoj ato që tha shelgu
Ne vitin 1964 fizikanti britanik Peter Higgs hodhi hipotezen se perse pjesezat elementare kane mase. Ai parashikoi pranine e “fushes” tredimensionale qe penetron cdo lloj hapesire dhe terheq gjithshka qe afrohet ne kete hapesire. Disa pjeseza e kane me te veshtire qe te pershkojne kete hapesire dhe kjo per faktin se jane me te renda.Nese kjo fushe ekziston me te vertete atehere duhet te kete edhe nje pjeseze qe shoqerin ate, thote Higgs dhe keto pjeseza imagjinare u quajten Higgs boson.
Pas 48 vjetesh, Ne 4 Korrik fizikantet e LHC, ne Gjeneve te Zvicres pranuan se kane zbuluar nje pjeseze qe zoteron vettite e Higgs boson. Fizika teorike ka pese dekada qe manipulon me kete pjeseze dhe e ka pranuar ne familjen e grimcave elementare dhe ekuacioneve qe pershkruajne ato te njohur si Modeli Standart. Matematika triumfoi edhe njehere. Leon Lederman i ka quajtur keto pjeseza Grimcat e Zotit, duke aluduar qe keto shpjegojne me se miri Big Bang-un.

Nga sa lexova une ne New York Times , kjo teoria e grimces se zotit eshte pakez me ndryshe

--Me dy fjale eshte keshtu :

Grimcat qe perbejne nje atom elektronet protonet , netutronet etj , jane grimca qe nuk kane mase , porse duke qene se keto qendrojne sebashku atehere Higgs
konkludoi me_ common sense_ se ne qender te ketyre grimcave sub atomike duhet te gjendet nje grimce qe ka mase dhe perben peshen e cila krijon forcen terheqese qe i mban te lidhura keto grimca me njera tjetren -Nqs nuk do ishte kjo grimce qe ka mase , atehere keto grimca , qe perbejne atomin do te leviznin ne menyre te pakontrolluar seicila per hesap te vet ,( sic benin ballistet ne kohe te luftes , qe ishin vet zot e vet shkop )
, dhe nuk do krijonin .......azgje

Ndaj eshte kjo grimce qe i mban te lidhura pjesezat e atomit dhe krijon atomin e me rradhe krijohet gjithe trupat materiale qe ekzistojne sot

Tani kjo grimce duke qene se permban masen e atomit krijon peshen specifike te cdo materiali

Pra nqs shkencetaret harijne ta vecojne kete grimce ----dhe sic duken punet , derisa kjo u zbulua kaq shpejt ata tani do ecin me shpejt ne kete drejtim
Atehere shkencetaret mund te krijojne ne laborator materiale , apo edhe hapesira me kete lloj grimce ku densiteti te jete jashtezakonisht i larte , dhe ne te njejten kohe edhe forca terhese e nje trupi t e krijuar me keto grimca t e jete jashtezakonisht e larte

DMTH ..Shkenca nepermjet kesaj grmice mund t e krijoje ne ruge laboratorike trupa me peshe specifike shume te larte ne nje vellim shume te vogel --Psh ete krijojne nje material me peshen e tokes por me vellim sa nje top futbolli ( supozojme )
Ose mund te konkuroje edhe me vrimat e zeza .....

Nga sa duket Natyra nuk eshte aq e nderlikuar sac duket ---sepse kjo shkenca e fizikes nukleare nuk ka as 50 vjet dhe shlencetaret po ecin jashtezakonisht shume shpejt --Mendo tani se ku mund te harijne pas 200 vjetesh .....Nje zot e di

Ky zbulim tregoi se nqs arsyeton me common sense , REZULTATI DO JETE POZITIV

Postuar nga kurt datë 09 Korrik 2012 - 13:47:

Po beja muhabet me nje shok poker player qe s'e kisha pare me vite. dhe me tregoj historine e nje huslteri poker player qe kishte ngel gati gjysem millioni borxh ishte zhdukur nga loja dhe ishte bere paster. Nuk e di si perkthehet ne shqip fjala paster/prift!?
Por qe ai po e shijon jeten me profesionin e ri te hustlerit

Postuar nga Piktor datë 10 Korrik 2012 - 00:31:

Ne fakt duhet saktesuar se behet fjale se kane "gjurmuar grimcen". Kjo therrmije eshte e pashikueshme por qe ka mase, pasi dihet se elektronet dhe protonet nuk kane mase. Pra po kerkohet te provohet teoria e Higgs-it per ti dhene masen atomit. Nese vertetohet kjo teori qe tashme thuhet se ka marre rrugen e shqyrtimit arrijme te krijojme materiale specifike siç thote edhe korrespondenti i New york times.
Megjithese personalisht bej pjese tek skeptiket persa i perket vertetesise, perderisa matematikisht eshte e mundur ngelem akoma ne nivelin e teorise se pranuar.

Kurti drejt perkthimi, pastor prift ne shqip ose edhe bari por ne kuptimin e priftit gjithnje e jo te çobanit.

Postuar nga shelgu datë 10 Korrik 2012 - 00:37:

Te pakten shkencetaret deklaruan qe vertetohet prania e grimces pergjegjese per gravitetin. Mesuesi im i fizikes do hidhej perpjete nga cudia, po t'i thoja nje gje te tille dhe zor se e kaloja klasen.

What about dark matter and dark energy kurt?

Postuar nga kurt datë 10 Korrik 2012 - 06:10:

Dark matter? Obama po fiton perseri, shume femra te bardha po shkojn me zezak, nje kengtare shqiptare del ne foto duke u rrokur me zazakun ne sarand.
Problem jo i vogel

Postuar nga raid datë 10 Korrik 2012 - 08:27:

loool..

between 24% dark matter and 75% dark energy, we are in deep shit..

Postuar nga raid datë 10 Korrik 2012 - 08:54:

Citim:

Ne fakt edhe ketu jane bere zbulime, por qe jane eklipsuar nga zbulimi i pjesezave Higgs.
Shkencetaret shpresojne se nese e rrisin forcen eperplasjes se pjesezave ne LHC kjo do t;ju jape mundesi ne detektimin e fijeve lidhese te materjes se erret. Sigurisht qe per kete jane akorduar edhe 1.2 miliard sterlina.

Imagjino per shembull qe Amerika shpenzonte rreth 10 miliarde dollare ne muaj ne Irak.
E ai tjetri thote qe i mbushen shkenctaret xhepat me rroga te majme.. lol..

Postuar nga shelgu datë 10 Korrik 2012 - 21:25:

Citim:
Po citoj ato që tha kurti
Dark matter? Obama po fiton perseri, shume femra te bardha po shkojn me zezak, nje kengtare shqiptare del ne foto duke u rrokur me zazakun ne sarand.
Problem jo i vogel

Une kam frike se termi dark ju shkon me mire atyre te pales konservatore.

Postuar nga robert datë 10 Korrik 2012 - 22:50:

Piktor, si nuk paska protoni mase!? E ngaterove me neutronin. Biles une nuk e kuptoj as perse shkencaret i kategorizojne elektronet si pjeseza pa mase, ndonese ne teresi ato kane nje pol te caktuar dhe energji te caktuar!?
C'do me thene kjo "dark mater"? Materie e zeze?

Postuar nga Piktor datë 11 Korrik 2012 - 00:29:

Citim:
Po citoj ato që tha robert
Piktor, si nuk paska protoni mase!? E ngaterove me neutronin. Biles une nuk e kuptoj as perse shkencaret i kategorizojne elektronet si pjeseza pa mase, ndonese ne teresi ato kane nje pol te caktuar dhe energji te caktuar!?
C'do me thene kjo "dark mater"? Materie e zeze?

Drejt neutronet.
Persa i perket mases qe shkencetaret nuk mund ti japin, me aq sa kam lexuar ka te beje me kufirin qe ndan hapsiren dhe materien. Duke qene se eshte ne kufi te asaj qe ne konceptojme si hapsire dhe te asaj qe ne konceptojme materie, nga ku merr rrjedhe jeta nepemjet kohes. Prandaj rendesia e zbulimit te bosones si therrmije gjithnje e padukeshme por qe ka mase e ben ate materie. Nga ku mund te kemi nje pikenisje te materies.
Megjithe deshiren e mire ta formuloj sa me thjesht kete term te fizikes shpresoj te kem qene i qarte.
Serish them se eshte akoma heret per te folur me siguri per kete zbulim shkencor, lexova diku se kane arritur edhe te krijojne melodi me levizjet e bosones. Edhe notat muzikore e kane te veshtire te me bindin megjithe muzikalitetin e tyre.
Dark mater eshte materia e erret ndersa bosone eshte materia e padukeshme.

Postuar nga raid datë 11 Korrik 2012 - 02:20:

Kjo tema dalngadale duhet te levizet tek nenforumi "te qeshim pak" sidomos me keto shpjegimet e piktorit

Postuar nga Piktor datë 11 Korrik 2012 - 02:26:

Citim:
Po citoj ato që tha raid
Kjo tema dalngadale duhet te levizet tek nenforumi "te qeshim pak" sidomos me keto shpjegimet e piktorit
Po nuk eshte faji im qe nuk u besoj shume shkencetarve dhe ty te bejne te qeshesh.

Postuar nga shelgu datë 11 Korrik 2012 - 05:17:

Ja nje material qe e gjeta diku ne internet.
Duket se ose nuk e kemi mesuar fiziken, ose e kemi harruar.

Çfarë është grimca Higgs?

Modeli standard i fizikës së grimcave merret me mënyrën e ndërveprimit në univers të grimcave elementare dhe forcave të ndryshme. Por teoria nuk arrin që të shpjegojë se si e përftojnë masën e tyre grimcat. Grimcat, apo copëzat e materies kanë përmasa dhe mund të jenë më të mëdha ose më të vogla se atomet. Elektronet, protonet dhe neutronet, për shembull janë grimca subatomike që përbëjnë atomin. Shkencëtarët besojnë se grimca Higgs është grimca që i jep masë materies. Ekspertët e dinë se grimcat elementare si kuarku dhe elektronet janë themeli në të cilin është ndërtuar edhe gjithë materiali në univers. Ata besojnë se e “pakapshmja” Higgs u jep të gjithë grimcave që përbëjnë universin masë dhe në këtë mënyrë “mbyllet” edhe një nga “vrimat” kyçe të fizikës moderne.

Si funksionon Higgs?

Grimca Higgs është pjesë e një teorie që u propozua fillimisht nga Peter Higgs dhe të tjerë shkencëtarë në vitin 1960 për të shpjeguar mënyrën se si grimcat përftonin masën e tyre. Teoria propozon që e ashtuquajtura fushë energjie Higgs ekziston kudo në univers. Ndërsa grimcat grumbullohen rreth kësaj fushe, ato nisin që të bashkëveprojnë dhe të tërheqin grimcat Higgs, të cilat grumbullohen rreth grimcave me shumicë. Imagjinojeni universin si një mbrëmje festive. Të ftuarit e panjohur në këtë festë, që futen në dhomë, mund të mos bien shumë në sy, ndërsa njerëzit më popullorë dhe më të njohur tërheqin rreth vetes shumë njerëz (grimcat Higgs), që më pas do ta ngadalësojnë lëvizjen e tyre në dhomë. Shpejtësia e grimcave që lëvizin në fushën Higgs funksionon në mënyrë të ngjashme. Disa lloje grimcash arrijnë që të tërheqin sasi më të mëdha grimcash Higgs dhe sa më shumë të tilla që të tërheqin, aq më e madhe do të bëhet edhe masa e tyre.

Përse zbulimi i grimcës Higgs është shumë i rëndësishëm?

Edhe pse zbulimi i saj nuk do të na thotë gjithçka që duam të dimë për mënyrën e funksionimit të universit, ajo do të mbushë një boshllëk të madh në modelin standard që ka ekzistuar këto 50 vitet e fundit. Grimca Higgs është si pjesa e munguar e të kuptuarit të thelbit të natyrës së universit. Vetëm me përshpejtues modernë mund të mundësohet gjetja herët ose vonë e një përgjigjeje. Sigurisht që pas kësaj ka ende shumë mistere që fsheh universi, i cili në vetvete është një mister i madh që i jep sekretet e tij pak nga pak e me shumë vështirësi. Gjithsesi, sipas të gjithë shkencëtarëve që merren me këtë kërkim, zbulimi i grimcës Higgs do të ishte një sukses shumë i madh për shkencën dhe njerëzit.

ja edhe nje link qe ka nje leksion per grimcat elementare. Duket si e nderlikuar por po te lkesh durim e te lexosh me kujdes eshte plotesisht e kuptueshme per nje kualifikim gjimnazi.

https://docs.google.com/viewer?a=v&... OGY0ZDk1MWIzZg

Postuar nga RAIMONDI datë 11 Korrik 2012 - 09:57:

Dark mater : Eshte nje hipotese, se nuk eshte e percaktuar plotesisht

--Dark mater e kupton kur duam te masim Masen e nje ylli

DHe ka dy menyra per ta matur - masen e nje ylli
-1 nepermjet ndricimit te yllit dhe tjetra nepermjet forces gravitacionale qe jep ylli

Nqs behet krahasimi ketyre dy llogaritjeve , keto duhet te dalin njelloj dhe te dyja japin masen e yllit

Mirpo llogaritjet ne fakt japin nje mos perputhje , dhe masa e dale nga matja e fushes se gravitacionit te yllit eshte me e madhe ----Ne kete menyre , pjesa qe eshte me e madhe se masa e dale nga ndricimi i yllit , eshte Dark matter

Dmth nqs marim nje shembull te thjeshte matematikor, qe t ailustrojme dhe kuptohet me lehte kush eshte Dark matter

Pershembull

2 + 2 = 4---supzojme s e kjo eshte masa e dale nga ndrcimi q e jep ylli
2+ 2 = 6 -- supozojme kjo eshte masa e yllit qe del nga matja a fushes se tij gravitacionale
Ne fakt duhet te dali 4 , edhe kjo llogaritje , sepse jep te njejten mase te yllit, mirpo jpe shumen 6 ??

Atehere diferenca 6-4 = 2 , eshte Dark Mater

Dark mater thuhet se perben 84 % te matter se universit , dhe 23 % te Mass -Energji

--Ne shqip fjalen anglisht Matter ne mund ta quajme :..Lende

Kjo Lende ( Matter ) permbledh cdo gje zoteron gjithe hapesira e universit :
me valet e grimcave, plasmat qe jane ambjente me gas, dhe plus masen e planeteve edhe

Pra kjo ishte dark matter --Dark matter nuk duket se eshte neutrale ne ngarkese elektrike, dhe eshte masive ndaj edhe ndikon ne forcen gravitacionale te planeteve, galaktikave ---Porse si material Dark matter pretendohet te jete e perbere prej sub atomic pjesezash te renda ,

Ndersa Dark Energy , eshte energjia qe pershkon gjithe hapsiren e universit dhe qe ben zgjerimin me shpejtesi gjithmone ne ritje te universit
Univeris jone zgjerohet vazhdimisht ne nje menyre akselerative, ne ritje --Dhe ky zgjerim i universit eshte si pasoje e Energjise se zeze ,Dark energy

Sidoqofte kjo jane teori hipotesa, por qe jane te pranuara nga te gjithe ,

Postuar nga shelgu datë 11 Korrik 2012 - 22:56:

Citim:
Po citoj ato që tha RAIMONDI
Dark mater : Eshte nje hipotese, se nuk eshte e percaktuar plotesisht

--Sidoqofte kjo jane teori hipotesa, por qe jane te pranuara nga te gjithe ,

Pra, nuk jane me hypoteza Mondi. Ka zbulime me te reja.

Postuar nga shelgu datë 12 Korrik 2012 - 00:13:

Ja nje link i fundit per materien ose lenden e erret ( dark matter )
http://www.cbsnews.com/8301-205_162...galaxy-cluster/

Postuar nga Piktor datë 12 Korrik 2012 - 01:29:

Citim:
Ja nje material qe e gjeta diku ne internet.
Duket se ose nuk e kemi mesuar fiziken, ose e kemi harruar.

Çfarë është grimca Higgs?

Modeli standard i fizikës së grimcave merret me mënyrën e ndërveprimit në univers të grimcave elementare dhe forcave të ndryshme. Por teoria nuk arrin që të shpjegojë se si e përftojnë masën e tyre grimcat. Grimcat, apo copëzat e materies kanë përmasa dhe mund të jenë më të mëdha ose më të vogla se atomet. Elektronet, protonet dhe neutronet, për shembull janë grimca subatomike që përbëjnë atomin. Shkencëtarët besojnë se grimca Higgs është grimca që i jep masë materies. Ekspertët e dinë se grimcat elementare si kuarku dhe elektronet janë themeli në të cilin është ndërtuar edhe gjithë materiali në univers. Ata besojnë se e “pakapshmja” Higgs u jep të gjithë grimcave që përbëjnë universin masë dhe në këtë mënyrë “mbyllet” edhe një nga “vrimat” kyçe të fizikës moderne.

Si funksionon Higgs?

Grimca Higgs është pjesë e një teorie që u propozua fillimisht nga Peter Higgs dhe të tjerë shkencëtarë në vitin 1960 për të shpjeguar mënyrën se si grimcat përftonin masën e tyre. Teoria propozon që e ashtuquajtura fushë energjie Higgs ekziston kudo në univers. Ndërsa grimcat grumbullohen rreth kësaj fushe, ato nisin që të bashkëveprojnë dhe të tërheqin grimcat Higgs, të cilat grumbullohen rreth grimcave me shumicë. Imagjinojeni universin si një mbrëmje festive. Të ftuarit e panjohur në këtë festë, që futen në dhomë, mund të mos bien shumë në sy, ndërsa njerëzit më popullorë dhe më të njohur tërheqin rreth vetes shumë njerëz (grimcat Higgs), që më pas do ta ngadalësojnë lëvizjen e tyre në dhomë. Shpejtësia e grimcave që lëvizin në fushën Higgs funksionon në mënyrë të ngjashme. Disa lloje grimcash arrijnë që të tërheqin sasi më të mëdha grimcash Higgs dhe sa më shumë të tilla që të tërheqin, aq më e madhe do të bëhet edhe masa e tyre.

Përse zbulimi i grimcës Higgs është shumë i rëndësishëm?

Edhe pse zbulimi i saj nuk do të na thotë gjithçka që duam të dimë për mënyrën e funksionimit të universit, ajo do të mbushë një boshllëk të madh në modelin standard që ka ekzistuar këto 50 vitet e fundit. Grimca Higgs është si pjesa e munguar e të kuptuarit të thelbit të natyrës së universit. Vetëm me përshpejtues modernë mund të mundësohet gjetja herët ose vonë e një përgjigjeje. Sigurisht që pas kësaj ka ende shumë mistere që fsheh universi, i cili në vetvete është një mister i madh që i jep sekretet e tij pak nga pak e me shumë vështirësi. Gjithsesi, sipas të gjithë shkencëtarëve që merren me këtë kërkim, zbulimi i grimcës Higgs do të ishte një sukses shumë i madh për shkencën dhe njerëzit.

ja edhe nje link qe ka nje leksion per grimcat elementare. Duket si e nderlikuar por po te lkesh durim e te lexosh me kujdes eshte plotesisht e kuptueshme per nje kualifikim gjimnazi.

https://docs.google.com/viewer?a=v&... OGY0ZDk1MWIzZg

Shpjegimi shume i qarte por mbetet akoma teorik.
Tani nje pyetje kam une.
Eshte gjetur mekanizmi qe jep masen apo eshte zbuluar vete bosone(graviteti apo rendesa quaje si te duash)?
Une kam dyshimet e mia dhe besoj se kjo do te jete perplasja e rradhes.

Postuar nga AngelDevil datë 12 Korrik 2012 - 02:11:

Piktor ca note e ke pas fiziken?

Postuar nga shelgu datë 12 Korrik 2012 - 04:44:

10 e ka pasur sigurisht. Ku kemi ne nxenes te dobet ne forum Oj.

Mua me pelqeu shume ky pasazh dhe edhe nje tjeter qe dha Mondi ne lidhje me energjine e erret edhe pse i thjeshtuar

Si funksionon Higgs?

Postuar nga RAIMONDI datë 12 Korrik 2012 - 06:08:

Nje lajm i ri taze ----------- -Breaking News !!!

--Disa shkenceatre amerikane, biles njeri nga ata kishte hedhur nje bast 100 dollare me shkencetarin e famshem britanik , e kane hedhur poshte mundesine qe shkencetaret e CERN kane gjetur grimcen Higgs -

-Sipas te dhenave qe ata moren nga koleget europiane thuhet se eksperimenti mund te coje ne zbulimin e ndoshta dy grimcave qe mund t e mos jene domosdoshmerisht tip Higgs

------Megjtihate edhe europianet u treguan te kujdeseshem , se thone qe ne kemi zbuluar nje grimce te re dhe qe Mendojme se perputhet me te shumekerkuaren Higgs boson ..por akoma nuk jemi te sigurte ......Kerkrimet vazhdojne

Postuar nga RAIMONDI datë 12 Korrik 2012 - 06:41:

What exactly is the Higgs ??

Higgs field is sort of like the invisible glue that holds the universe together, and the Higgs boson is a particle that proves it exists.

---------CERN scientists believe they finally have physical proof of this invisible, universe-wide field, which gave mass to all matter right after the Big Bang, and forced particles to coalesce into stars, planets, and everything else

______

There are three families of matter:._____ quarks, leptons, and force carriers. The quarks are named up, down, charm, strange, top and bottom. The leptons are electron, electron neutrino, muon, muon neutrino, tau and tau neutrino. The force carriers are photons, gluons, Z-bosons, W-bosons and now the Higgs boson.

If you know just a little about physics, you may be wondering what happened to the protons and neutrons that they initially discovered make up the nucleus of an atom. Well, don’t worry, the protons and neutrons are still there. They themselves are made of up and down quarks.

The forces that cause quarks and leptons to attract or repel each other are carried by bosons. The bosons are particles that transmit forces and include the photon, which transmits the electromagnetic force. The Standard Model explains how quarks and leptons interact in terms of three forces: the electromagnetic force, strong nuclear force and weak nuclear force.

The Higgs boson was predicted by Peter Higgs in 1964. It was the only piece of the Standard Model whose existence had not yet been confirmed. It was the last piece of the puzzle, and it wasn’t found until this month. The Higgs boson is the particle that gives other particles mass that attracts. This allows particles to coalesce, forming everything from a rock to a human being.

Po ti perketheni keto , ( se une s'kam kohe tani ) keni nje mendim te qarte mbi grimcen e Higgs , si vepron ajo dhe mbi Lenden ne te cilen ajo gjendet dhe me te cilen bashkevepron

Postuar nga raid datë 12 Korrik 2012 - 19:32:

Ja se i perkthen piktori,, natyrisht duke bere oponencen e tij.. lol

Postuar nga raid datë 12 Korrik 2012 - 19:49:

Citim:
Ja nje link i fundit per materien ose lenden e erret ( dark matter )
http://www.cbsnews.com/8301-205_162...galaxy-cluster/

Interesante. Nuk e di pse me ishte krijuar pershtypja qe materia e zeze shperndahej njetrajtesisht ne univers, pra nuk mund te shkaktonte gravitational lensing, por e paskam ditur gabim. Materia e zeze, mesa duket, eshte materie ne fund te fundit, pra mblidhet duke formuar perqendrime, njelloj si materia normale.

Vetem se paska gabim ne numra, tani po ve re. Thote qe materia e zeze perben 83% te universit. Nuk e di nga e ka gjetur kete numer, se numri eshte diku rreth 24%.

Postuar nga robert datë 13 Korrik 2012 - 00:27:

Flm. (edhe ne emer te te tjerve) per shembullin qe solle Shelg, me mbremjen e bukur. tani ngelet vetem pyetja: kush e ka dhene lajmin e kesaj mbremje te bukur, ku do mblidhen njerezit? Apo mbremja nuk ka as fillim e as mbarim por ka ekzistuar gjithnje? Nuk e di a me kuptove. Pra kjo energjia ka ekzistuar perhere? Nese po, a ka kuptim ekzistenca e kesaj energjie, apo fushe alekromanjetike, apo gravitacionale, pa materien? Nese (akoma) po, c'kuptoj une (dhe ti, dhe tjetri e tjetri) me energji, me fushe elkromanjetike, me fushe gravitacionale, etj? Nese jo, pra nese energjia dhe materia nuk mund te ekzistojne pa njera-tjetren, sic mesonim ne shkolle, nga e marrin masen keto grimcat e ketij (dhe ketyre, sepse jane disa shkencetare)? Apo me eksperimentet ne vazhdim, pra sigurimin e rroges dhe gotave te shampanjes nen shale femrsh mbremjeve me meon, do te kemi mundesi te japim me tej pergjigje mbi problemet e pazgjidhura shkencore te Universit dhe grimces boson?

Postuar nga raid datë 13 Korrik 2012 - 00:54:

Energjia pa materien nuk mund te ekzistojne ne kuptimin e sotem. Ata konvertohen me formulen E=mc2. Lexo per grimcat virtuale (virtual particles) te shohesh qe edhe ne vakum te plote, grimca krijohen dhe zhduken vazhdimisht, pikerisht sepse ekziston energjia. A ka ekzistuar perhere energjia? Duke filluar nga big -bangu po. Me perpara (megjithse eshte pa kuptim) shkenca nuk di gje.

Ka disa modele, sesi e kapercejne big bangun, por jane modele vetem teorike. Njeri prej ketyre modeleve e jep Sean Caroll me ane te principit te entropise. Nje tjeter jepet nga Roger Penrose. Jane modele teorike sic e thashe, por gjithsesi te bazuara ne llogaritje dhe hamendesime. Si te tilla quhen spekulime edhe nga vete autoret.

Sesi bosoni Higgs i jep mase grimcave te tjera, shko lexoje, se ka 40 vjet qe teoria eshte publike. Mbetej vetem qe bosoni te kapej me eksperiment qe ta vertetonte perfundimisht teorine.

Tani cili eshte problemi yt? Qe shkencetaret nuk duhet te marin rroga te majme, te gezojne dhe te pijne shampanje kur eksperimenti verteton pas 40 vjetesh qe arsyeja e tyre eshte e kulluar? Apo nuk duhet te gezojne derisa t'i japin pergjigjen cdo pyetje qe te hipen ty ne koke? Apo je duke thene gje tjeter me keto insinuatat e tua?

Postuar nga shelgu datë 13 Korrik 2012 - 01:03:

robert, pyetjet qe shtron ti jane ato qe i lindin gjithkujt ne mendje, vecse ne kohe dhe ambiente te ndryshme.
Psh kur je me kojshijen ne mbremje dhe shikon yjet, fillon e mendon dhe i thua kojshijes. I sheh ata yje
E, te thote ajo, i shoh posi
E i thua ti, ata jane yje dhe planete.

Vertet jane hsume pyetje qe duan pergjigje nje e nga nje.
E para me duket edhe me kryesorja. Mbi kete pyetje duhet bere nje marreveshje, para se te fillojme te bisedojme; Per besimtaret eshte e thjeshte. Per materialistet ka nje tjeter mister, "fillimin".

Mondi, mos i beso gjithmone amerikanet.
Pasra nja 6 muajsh degjoja ne NPR (ti e di radion e fameshme te NY) nje koment te nje amerikani xheloz dhe skeptik
" kjo puna e kerkimit te Higgs Boson, eshte si te kerkosh nje pale corape neper sirtaret e shtepise. (Une imagjinova nje shtepi te madhe me nja 40 dhoma).
Ke kerkuar neper njeqind sirtare, thoshte ky shqencetari, dhe nuk i ke gjetur. Te ka mbetur edhe sirtari i fundit. Mundesia qe pikerisht ato corape te ndodhen tek ky sirtar eshte shume e vogel.

Po ta kisha afer do i kisha kerkuar te me ndihmonte pak se me permirej, por mbasi te lante duart sigurisht. Arsyetin fare pueril dhe aspak nen common sense, tipik per amerikanet. Shkencetaret jane me shume xheloze se artistet. E dija kete, pr qe te jene e dhe l..e nga mente nuk e besoja.

Postuar nga Piktor datë 13 Korrik 2012 - 01:13:

Citim:
Po citoj ato që tha raid
Ja se i perkthen piktori,, natyrisht duke bere oponencen e tij.. lol
Oponenca ime nuk qendron ne faktin se nuk egziston bosone por a eshte e vertete qe kane pikasur bosonen.
Ad me pyet se me çfare note e kam pasur fiziken, e ti them se e kam pasur 10-te, ndoshta nuk e beson, prandaj po i ul nje note vetes dhe e bej 9 per ti bere qejfin shelgut sigurisht.
Shpjegimi ne kete rast do ishte shume i thjeshte pasi ne kete rast me pakta qe mund te benin zbuluesit mund te me plotesonin vendin vakant ne tabelen e mendelejevit.
Ketu hyn kimia ne fakt dhe kimine te themi e kam pasur 9 sepse kisha probleme me Azotin kur e pyeta mesuesin e kimise pse i thone A-zot dhe ai me uli nje note.
Pra fakti qe pesha e atomit nuk varet nga numri i elektroneve e neutroneve ben qe ato te mos kene mase.
Mirpo nese ecim me kete llogjike i bie qe atomi mos te jete materie por hapsire.
Ketu hyn teoria e bosone-s qe i jep mase. Pse?
Sepse atomet terhiqen dhe nje shumice e caktuar krijojne materien.
Qe te mos ngaterrohemi duhet te kemi edhe ca njohuri fillestare mbi jonet, izotopet. izomeret etj. Sepse nuk po flasim per molekulat ku njeri element i vjedh ndonje elktron elementit tjeter tipik eshte karboni ne lidhjet e saja tipike polimere etj.
Tani te kthehemi tek fizika dhe ligji i saj themelor E =mc2.
Pra çfare eshte m tek nje atom.
Provat shkencore kane gjetur G te ndryshme (G te ashtuquajturin bosone) prej dy sferave njera alumini e tjetra hekuri kur i leshuan ne mungese te gravitetit terheqes te tokes. Pra diçka nuk funksionon. Me pak fjale eshte sikurse inercine ta ndalim ne nje moment te vetem stop. Mirpo dihet se nje trup po u nis do hapsiren e vet per tu ndalur. Po me driten valle ndodh kjo e si.
Akoma me thjesht mund ta kuptojme kur masim forcen tone grushtuese tek ato makinat e boksit. Dora jone nuk peshon asgje perpara asaj peshe qe lexojme tek numri ku ndalet shigjeta ose numeri tek tabelat elektronike.
Sa shpejt harruam neutrinon? I cili duhej te ishte akoma me i shpejte se drita.
Gjithsesi une jam i mendimit se ndoshta duhet te drejtohen nga mekanizmi dhe jo nga therrmija.

Postuar nga raid datë 13 Korrik 2012 - 02:48:

O i shkreti ky, tabelen e Mendelejevit thote.. lol, neutroni nuk paska peshe, dhe u dashkan studiuar izotopet, molekulat e ku di une budalleqe te tjera..
Duhet me i thene derrit daje me diskutu me ty ne kete teme o lal, po nejse vazhdo se je mire..

Ajo qe te ben kaqol te pashembullt eshte qe nuk kupton faktin qe kjo teme nuk eshte per ty. Mere nje keshille nga une, interneti.. mos shkruaj me ne kete teme.

Postuar nga robert datë 13 Korrik 2012 - 23:29:

Raid, problemi i rrogave del vetvetiu, e justifikojne apo jo, pasi te gjithe ne te sqarohemi c'eshte ne te vertete gravitacioni? C'eshte energjia? C'lidhje kane grimcat boson me gravitetin? Biles dhe tema aq e diskutueshme ne shek. XVIII dhe XIX, c'eshte masa, nuk di c'pergjigje me te sakte (apo te metejshme) do te merrte tani nga zbulimi i ketyre grimcave me mase? Per entropine, ruajten dhe transformimin e energjise, kuantet, singularitetin, etj.-etj. kam gjithashtu pyetje te tjera, te cilat nuk di si ti shtroj njehere ne lidhje me kete grimce.
Do isha i interesuar qe dikush te sqaronte dicka.

Postuar nga Piktor datë 14 Korrik 2012 - 00:32:

Citim:
Po citoj ato që tha raid
O i shkreti ky, tabelen e Mendelejevit thote.. lol, neutroni nuk paska peshe, dhe u dashkan studiuar izotopet, molekulat e ku di une budalleqe te tjera..
Duhet me i thene derrit daje me diskutu me ty ne kete teme o lal, po nejse vazhdo se je mire..

Ajo qe te ben kaqol te pashembullt eshte qe nuk kupton faktin qe kjo teme nuk eshte per ty. Mere nje keshille nga une, interneti.. mos shkruaj me ne kete teme.

Ne fakt deri diku ke te drejte por jo ti thuash tjetrit mos shkruaj me.
Lere tjetrin ne budallekun e vet.
E shoh qe qenke acaruar dhe per kete me vjen keq.
Gjithsesi je i lire edhe te mos debatosh me mua pasi une jam vetem nje pasionat i thjeshte i fizikes berthamore dhe kureshtja per tjera gjera me ka bere qe te mesoj shume gjera mbi kete shkence.
Pastaj une nuk po beja debat me ty por thjesht shpreha ca koncepte te mia dhe ne qofshin te gabuara jane te miat dhe nuk ke pse e ofendon tjetrin.
Nuk ve ne dyshim aspak njohurite e tua e ndoshta jane me formula dhe probalitete e perqindje.
Une perdor nje formule te thjeshte ca te dhena fillestare nga fizika kuntike, kimia dhe astronomia.
Kjo tema ben ne fakt edhe per mua se dua te zgjoj njohurite ashtu sikurse per çdo njeri ne kete bote ashtu sikurse per çdo anetar te ketij forumi.

Postuar nga lorie datë 14 Korrik 2012 - 21:21:

Citim:
Po citoj ato që tha Piktor
Gjithsesi je i lire edhe te mos debatosh me mua pasi une jam vetem nje pasionat i thjeshte i fizikes berthamore dhe kureshtja per tjera gjera me ka bere qe te mesoj shume gjera mbi kete shkence.
Pastaj une nuk po beja debat me ty por thjesht shpreha ca koncepte te mia dhe ne qofshin te gabuara jane te miat dhe nuk ke pse e ofendon tjetrin.
Nuk ve ne dyshim aspak njohurite e tua e ndoshta jane me formula dhe probalitete e perqindje.
Une perdor nje formule te thjeshte ca te dhena fillestare nga fizika kuntike, kimia dhe astronomia.
Kjo tema ben ne fakt edhe per mua se dua te zgjoj njohurite ashtu sikurse per çdo njeri ne kete bote ashtu sikurse per çdo anetar te ketij forumi.

ehde mua me terheq shume astronomia

Postuar nga Piktor datë 15 Korrik 2012 - 01:48:

Citim:
Po citoj ato që tha lorie

edhe mua me terheq shume astronomia

Ne univers e galaktika ka aq shume parregullesi sa asnje teori apo formule mund ti beje zap. Megjithate çdo gje funksionon per bukuri. Mjafton te shohim diellin qe i jep driten dhe jetne kesaj bote dhe ben te mrekullohet edhe shelgun qe nuk impresionohet kollaj.
Energjia qe prodhon dielli ne nje sekonde eshte e barabarte me te gjithe sasine e energjise qe prodhon bota aktualisht ne nje vit te tere. Jo keq.
Toka ndodhet ne nje pozicion ideal karshi diellit duke marre gjithnje driten dhe ngrohtesine e nevojshme per tu zhvilluar jeta. rastesisht u krijua ne kete orbite ku si rezultat i reaksioneve kimike u krijua dhe uji qe mbulon 2/3 e kesaj toke. Uji i kripur i detrave dhe oqeaneve u avullua per tu leshuar i embel per te zhvilluar jeten. Kater elementet themelore dhe nje mrekulli i thone kesaj ne mos qofte mrekulli le ti leme rastesise.

Postuar nga lorie datë 15 Korrik 2012 - 05:28:

I ke rene pikes

apo sic do thoshte dhe vellai im : Kerkon me shume besim te jesh ateist sesa te besosh ne nje fuqi te mbinatyrshme qe ka krijuar gjithcka.

Mua vetem studimi i perberjes se syrit me ka mahnitur sesi lidhet me ganglionet dhe transmeton mesazhin ne tru ,jo me galaktikat

Postuar nga raid datë 15 Korrik 2012 - 05:37:

Re: I ke rene pikes

Citim:
Po citoj ato që tha lorie
apo sic do thoshte dhe vellai im : Kerkon me shume besim te jesh ateist sesa te besosh ne nje fuqi te mbinatyrshme qe ka krijuar gjithcka.

Mua vetem studimi i perberjes se syrit me ka mahnitur sesi lidhet me ganglionet dhe transmeton mesazhin ne tru ,jo me galaktikat

Kur Napoloni pyeti Lapslasin, nese ne librin ne librin qe ky i fundit kishte shkruar per universin, kishte permendje te zotit, Lapalce u pergjigj: "nuk me hynte ne pune ajo hipoteze". Eshte e njejta teme qe perseritet vazhdimisht e do te perseritet gjithmone.
Vetem mendjet e poseduara nga mitologjia besojne kete qe thote vellai yt.

Ndersa mua me habit apendisiti, kjo zorre qorre pa funksion qe krijuesi i madherishem e krijoi kushedi sepse.

Postuar nga raid datë 15 Korrik 2012 - 05:45:

Citim:
Po citoj ato që tha Piktor

Piktor, nese je ofenduar te kerkoj falje. Ate "mos shkruaj me" duhet ta kishe interpretuar ndryshe, po nejse..

Postuar nga raid datë 15 Korrik 2012 - 06:07:

Citim:
Po citoj ato që tha robert
Raid, problemi i rrogave del vetvetiu, e justifikojne apo jo, pasi te gjithe ne te sqarohemi c'eshte ne te vertete gravitacioni? C'eshte energjia? C'lidhje kane grimcat boson me gravitetin? Biles dhe tema aq e diskutueshme ne shek. XVIII dhe XIX, c'eshte masa, nuk di c'pergjigje me te sakte (apo te metejshme) do te merrte tani nga zbulimi i ketyre grimcave me mase? Per entropine, ruajten dhe transformimin e energjise, kuantet, singularitetin, etj.-etj. kam gjithashtu pyetje te tjera, te cilat nuk di si ti shtroj njehere ne lidhje me kete grimce.
Do isha i interesuar qe dikush te sqaronte dicka.

Ore qe rrogat i meritojne ajo nuk diskutohet, ti plas po deshe (sipas nje shprehje). Mireqenia qe ekziston sot i ke pikerisht prej ketyre shkencetareve, nuk i ke as ngaqe beson njeriu as ne Krisht e as ne dragua me shtate koka.

Ketu ke nje link qe shpjegon lidhjen e higgs me masen.
http://www.youtube.com/watch?v=ASRp...ayer_detailpage

Per shume pyetje qe ke, lexo revista shkencore etj, se ketu nuk do maresh ndonje pergjigje te kualifikuar.
Vetem mos bjer ne regresin e pafundem te "pse"-ve apo "cfare"-ve. Vjen nje moment qe nje koncept eshte bazik dhe i paperkufizueshem me ane konceptesh te tjera, sic eshte energjia (me sa di une).
Kjo nuk eshte e vecante per fiziken. Edhe ne matematike, koncepti i vijes se drejte eshte i paperkufizueshem, apo koncepti i pikes.

Nese do pergjigje te natyrave te tjera, pyet lorie se ndoshta te shpjegon ajo se nga vjen energjia etj etj. Asaj ia ka thene nje burre qe ecte mbi uje 2000 vjet me pare. Pak a shume si puna e ketij cunit qe ecen mbi uje sot http://www.youtube.com/watch?v=qEc_...ayer_detailpage

Postuar nga RAIMONDI datë 15 Korrik 2012 - 08:55:

O Raid , apendisitin e ka krijuar zoti per kunj , se e kishte fiksim

Postuar nga RAIMONDI datë 16 Korrik 2012 - 02:30:

Celsin e Universit mire qe e ka marre Cecilja , po me duket se ja ka dhene Amores dhe na fiku

Se Amorja me ato mend qe ka do dhjesi Universin , do e e bej hale FARE

Postuar nga lorie datë 16 Korrik 2012 - 02:49:

Re: Re: I ke rene pikes

Citim:
Po citoj ato që tha raid

Kur Napoloni pyeti Lapslasin, nese ne librin ne librin qe ky i fundit kishte shkruar per universin, kishte permendje te zotit, Lapalce u pergjigj: "nuk me hynte ne pune ajo hipoteze". Eshte e njejta teme qe perseritet vazhdimisht e do te perseritet gjithmone.
Vetem mendjet e poseduara nga mitologjia besojne kete qe thote vellai yt.

Ndersa mua me habit apendisiti, kjo zorre qorre pa funksion qe krijuesi i madherishem e krijoi kushedi sepse.

Ah po po, shume njerezve nuk u hyne ne pune ajo hipoteze pervec se kur bien ne hall dhe fillojne luten.

Postuar nga raid datë 16 Korrik 2012 - 07:09:

Luten moj te shkretet luten, po kush ia ve veshin thuaj...

Raimond, ky zoti paska qene tamom me fiksime.. lol

Gjithsej 3 faqe: [1] 2 3 »
Trego 122 mesazhet në një faqe të vetme

Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.