Forumi Horizont
Trego 16 mesazhet në një faqe të vetme

Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Besimi Fetar (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=182)
-- Nese Zoti ka caktuar cdo veper timen atehere pse me kerkon llogari kur gaboj? (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=9515)

Postuar nga Sabian datë 22 Shtator 2005 - 17:54:

Nese Zoti ka caktuar cdo veper timen atehere pse me kerkon llogari kur gaboj?

Duke lexuar literature fetare vura re se:

-Pohoni se Zoti cakton çdo gje madje edhe veprat tona. Nese
eshte ashtu, dmth nese ai i ka caktuar edhe veprat e mia te keqija,
perse atehere me kerkon llogari per to?
Pra nese zot ka caktuar qe une te vras dike, perse atehere me ndeshkon kur e bej kete akt? A nuk po bej ate qe ai caktoi?
Perse zoti per dike tjeter cakton te jete i mire e per dike cakton te jete vrases!!?

-Pohoni sipas tradites suaj, se une kam te drejte te zgjedh.!!!
Si u kuptoka kjo e drejte zgjedhje kur pranohet qe perendia ka caktuar cdo te behem une e cdo te behet me mua?
Megjithate pa dashur tju ofendoj dua te them se nuk ka genjeshter me te rafinuar se kjo dhe me lejoni tju godas pak ne arsye.

Ju pyes:
A mos e kam zgjedhur une lindjen, gjinine, lartësine, ngjyren, vendlindjen
time?
A lind Dielli dhe a perendon Hena sipas zgjedhjes sime?
A vjen sipas zgjedhjes sime caktimi im; mua me befason vdekja dhe me ndodh tragjedia, dhe bej krim.
Perse Zoti me detyron te bej dicka, e pastaj per kete shkak me denon?!
Nëse pohoni se jeni te lire sepse pervec vullnetit te Zotit keni edhe vullnetin vetjak, a nuk po pershkruani me kete bashkepjesemarrje dhe reciprocitet te shume vullneteve?!
Shpresoj te jem i qarte per te gjithe.
Njeriu nuk ka liri, nese besojme qe Zoti ka caktuar cdo gje, sikur thone fete.
Sabian.

Postuar nga alkimisti datë 22 Shtator 2005 - 21:54:

A përcakton/programon Zoti jetën e njeriut?

Dituria e Zotit nuk ka as fillim e as fund dhe nuk ka të matur me diturinë tonë të kufishme. Me shprehjen e mistikëve myslimanë, dituria jonë në krahasim me diturinë e Tij është si një pikë ujë në oqean. Ne, çdo gjë e perceptojmë brënda fenomenit kohë, ngase koha është një pjesë e jona, ngase gjindemi brënda saj. Ndërsa Zoti, ashtu sikur na ka krijuar ne, ka krijuar edhe kohën. Krijuesi nuk është i varur nga krijesat. Andaj, Ai mendon, vepron, shikon jashtë kohës. Dhe dituria e Tij është e pavarur nga koha. Kështu që, Ai para se të krijonte gjithësinë, e dinte se si dhe kur do e krijonte, çfarë ngjarjesh do ndodhnin në botë, cilët do i dërgonte si profetë, ku dhe kur do ndodhnin termete, luftra dhe katastrofa. E dinte se cili nga njerëzit që kishte krijuar do bëhej besimtar apo mohues, cilët do bëheshin budist, cilët hebreit, cilët të krishterë e cilët mysliman. Ai, ashtu sikur dinte se cilët nga këta njerëz do bënin vepra të mira, gjithashtu i dinte edhe ata që do bënin vepra të këqija. Ai çdo gjë e ka krijuar me diturinë e Tij të pakufishme. Të krijojë diçka pa e ditur është e pamundur. Në një hadith(Buhari, Kader, 1; Muslim, Kader, 1, 2) përmendet se Zoti i Madhëruar, njeriut kur është në barkun e nënës, pas një kohe të caktuar(40 ditësh), i shkruan/rregjistron rriskun, çastin e vdekjes dhe se a do jetë nga banorët e parajsës apo të ferrit. Kjo nuk do të thotë që Zoti i përcakton/programon veprimet, jetën e njeriut, porse, në përshtatje me diturinë e Tij të pakohshme, Ai ia shkruan/rregjistron veprat që zgjedh -me dashje apo padashje- njeriu.
Për ta konkretizuar këtë mund të formojmë një shembull: Ai e din se “filan person, në filan ditë dhe filan moment, do drejtohet të shkojë për në klub për të pirë, mirëpo filan shok i tij do e takojë në rrugë dhe do e bind se nuk duhet të shkojë në një vend të tillë, kështu që ky person do ndryshojë vendim, pastaj do shkojë për t’i bërë një vizitë një të afërmi, ndërkohë takon një person tjetër në rrugë dhe e ndihmon, pastaj aty duke dalur në krahun tjetër të rrugës, nga pavëmendja e tij dhe nga alkooli që ka pirë shoferi, do ndodhë një aksident, ku këtij personi do i përfundojë jeta.” Kjo është pra dituria e Zotit, një dituri jo e mangët, e përsosur, ngase Ai është nga çdo aspekt i Përsosur. Ne, njerëzit hamendësojmë, ndërsa Zoti ka dituri të saktë mbi ngjarjet dhe për çdo gjë.
Kështu që, çdo gjë që bën njeriu është një zgjedhje e lirë e tij. Nëse zgjedh të mirën Zoti do e shpërblejë, nëse zgjedh të keqen Ai do e ndërshkojë.
Këtë mënyrë interpretimi e bazoj në ajetet e shumta Kur’anore, tre nga ato janë;
“...Kushdo që bën keq do të ndërshkohet... Kush bën ndonjë nga punët e mira, qoftë mashkull ose femër duke qenë besimtar, të tillët hyjnë në xhennet dhe nuk u bëhet farë padrejtësie.” (Nisa, 123-124)
“Ata të dy thanë: Zoti ynë, ne i bëmë padrejtësi vetes sonë, e në qoftë se nuk na mbulon (mëkatin) dhe nuk na mëshiron, ne me siguri jemi prej të shaktërruarve.” (Araf, 23)
“Kush bën mirë ai e ka për vete e kush bën keq ai vepron kundër vetes, e Zoti yt nuk i bën padrejtësi robërve.” (Fussilet, 46)

Postuar nga Sykaltra_Shqiptare datë 22 Shtator 2005 - 22:18:

Shume interesante tema, por brenda mundesive kalojeni tek "Diskutimet shoqerore,"
se u be ky nenforumi i "Besimit Fetar", sikur te ishte"Leksjo-ni fetar!"
ose "Muhameti u ringjall, ja adithet!"...

Pa te keq, thjeshte u kritikoj:- "se keni marre te tapepjeten!"
Mos e shfytezoni lirine e fjales dhe te mendimit te dashur miq!
Bashkohuni me te gjithe anetaret, do kalonim me bukur dhe jo keshtu te vecuar!

Mirekuptim-nga Helga.

Postuar nga kalorsi_i_kuq datë 26 Shtator 2005 - 08:11:

Re: Nese Zoti ka caktuar cdo veper timen atehere pse me kerkon llogari kur gaboj?

Citim:
Po citoj ato që tha Sabian

Pra nese zot ka caktuar qe une te vras dike, perse atehere me ndeshkon kur e bej kete akt? A nuk po bej ate qe ai caktoi?
Perse zoti per dike tjeter cakton te jete i mire e per dike cakton te jete vrases!!?

Si u kuptoka kjo e drejte zgjedhje kur pranohet qe perendia ka caktuar cdo te behem une e cdo te behet me mua?
Megjithate pa dashur tju ofendoj dua te them se nuk ka genjeshter me te rafinuar se kjo dhe me lejoni tju godas pak ne arsye.

Ju pyes:
time?
A vjen sipas zgjedhjes sime caktimi im; mua me befason vdekja dhe me ndodh tragjedia, dhe bej krim.
Nëse pohoni se jeni te lire sepse pervec vullnetit te Zotit keni edhe vullnetin vetjak, a nuk po pershkruani me kete bashkepjesemarrje dhe reciprocitet te shume vullneteve?!
Sabian.

Shume e drejte.

Ne kemi lindur keshtu si na beri Zoti, qe na dha lirine te bejme te mira edhe te keqija. Tani nese ne e dime cila eshte e keqja edhe e bejme perseri atehere ne perdorem lirine tone e zgjedhjes edhe zgjodhem ate qe Zoti mund te na denoje.

Shen Pavli tha: Cdo gje eshte e lejueshme por jo cdo gje eshte e mire (benefits me)

Shumicen e rasteve Zoti ndalon ato qe jane keq per ne edhe per te tjeret.

Mendimi yt anon me shume ne Predestination ose Kalvinizem qe thote qe Zoti jua ka predestinuar cfare do tju ndodhe nese do shpetoni ose do mallkoheni.

Per mendimin tim ajo liria jone mund te na shpetoje ne nga cfare Zoti ka predestinuar. mendimi im...

Postuar nga lezhjani-82 datë 26 Shtator 2005 - 08:45:

Nese lexoni te gjithe temen e hapur nga plloshtani tek:
www.forumihorizont.com/showthread.p...10&pagenumber=1
Do te keni shume per te mos-diskuruar dhe biles do ftoja dhe Auberonin i cili eshte nje djale shume i zgjuar te vazhdonte diskutimet mbi zotin .

Faleminderit

Postuar nga DENARD datë 09 Tetor 2005 - 16:10:

PER SABIANIN

O SHOKU SABIAN PO ZOTI TY TA DHA MENDJEN QE TE ZGJEDHESH TE MIREN DHE TE KEQEN DHE AI ZOTI QE TE KRIJOJ TY NE BARKUN E NENES TATE TAKA BERE TE QARTE RRUGEN E TIJ PRA RUGEN E DREJT VETEM KAFSHET NUK KANE MENDE N.Q.S E KONSIDERON VETEN KAFSHE ATEHERE ESHET PUNE TJETER

Postuar nga Indrit datë 09 Tetor 2005 - 19:07:

Re: Nese Zoti ka caktuar cdo veper timen atehere pse me kerkon llogari kur gaboj?

Sabian!
Keto pyetje qe ti ke sjelle duan artikuj te tere qe te sqarohen pasi kerkojne nje analize te gjere.
Se dyti nuk na ke treguar cfare literature fetare ke lexuar qe ke dale ne keto konkluzjone?!!

Citim:

Zoti nuk cakton per asnje te jete vrases por ama, e di se cfare do behesh ti ne te ardhmen dhe nje dituri e sakte per dicka nuk dmth qe eshte e caktuar domosdoshmerisht.
Psh. kur ti postove kete pyetje, e dije qe do kishe edhe pergjigjie nga pas por ama nuk ke caktuar asgje, dhe dituria jote ne kete rast ka qene me se e sakte por ama jo e caktuar domosdoshmerisht.

Citim:

Ju pyes:
time?
Sabian.

Sabian, ti i dashur ke bere dicka gabim.
Ke rene ne gabim sepse ke ngaterruar lirine me vullnetin.

Ti flet per lirineabsolute, lirine e zotërimit te lire me kozmosin qe i perket vetem Zotit. Kjo liri absolute quhet vullnet.

Per ne eshte e vertete e vetme:

“Zoti yt krijon çka të dojë dhe zgjedh. S’është (e drejtë) e tyre të zgjedhin.”
( Kurani-El-Kasas, 68).

Askush nuk ka te drejte zgjedhjeje ne çeshtjen e krijimit, sepse Zoti xh.sh.
eshte Ai i cili krijon cte te doje dhe zgjedh cka te doje. Zoti i lartmadheruar
nuk do te te ftoje ne pergjegjesi(nuk do te te kerkoje llogari) per shkak te lartesise tende,(gjatesise)as qe do te te denoje per shkak se nuk e ke ndalur Diellin ne orbiten e tij. Por, fusha e pyetjeve(pergjegjesive) eshte fushe e ngarkimeve(obligimeve). Ti ne kete fushe je i lire dhe ata jane
kufijte per te cilet po flasim. Ti je i lire t’i kultivosh pasionet tua,ta permbash urrejtjen tende, ti kundrvihesh vetvetes, ti largosh
qellimet e kqija, e vazhdosh prirjet tua te mira.

Ti mund te bhersh bujar me vetveten dhe pasurine. Mund te flasesh te
verteten ose te genjesh. Mund ta permbash doren tende nga e
ndaluara. Mund ta permbash gjuhen tënde nga sulmi, pergojimi dhe intrigat. etj etj....

Ne kte fushe ne jemi te lire, dhe vetem per ate qe eshte brenda
saj do te pyetemi dhe do te jemi pergjegjes.

Desha te iki mi mora nja 20 e ca min kohe.

Postuar nga erzeni_be datë 22 Tetor 2005 - 02:53:

Re: Re: Nese Zoti ka caktuar cdo veper timen atehere pse me kerkon llogari kur gaboj?

Citim:
Po citoj ato që tha INDRITI2004

Desha te iki mi mora nja 20 e ca min kohe.

Sa lek te kushton minuti Indrit?

Postuar nga transparenti datë 07 Nëntor 2005 - 21:29:

pershendetje

...nje gje duhet te kihet parasysh, ISLAMIKISHT neve jemi te sprovuar ne kete jete.Jeta e tanishme eshte TEST per boten tjeter dhe kjo duhet te dihet...respekte.

Postuar nga Sabian datë 13 Nëntor 2005 - 17:41:

Re: PER SABIANIN

Citim:
Po citoj ato që tha DENARD
O SHOKU SABIAN PO ZOTI TY TA DHA MENDJEN QE TE ZGJEDHESH TE MIREN DHE TE KEQEN DHE AI ZOTI QE TE KRIJOJ TY NE BARKUN E NENES TATE TAKA BERE TE QARTE RRUGEN E TIJ PRA RUGEN E DREJT VETEM KAFSHET NUK KANE MENDE N.Q.S E KONSIDERON VETEN KAFSHE ATEHERE ESHET PUNE TJETER

Kujdes"Boldin" !
Sabian.

Postuar nga sahara datë 13 Nëntor 2005 - 19:15:

PERSE

I NDERUAR SABIAN TE NISESH E TE STUDIOSH LITERATUARAT NE ISLAM DO TE THOTE TE NISESH NJE SHKOLLE PER JETEN TENDE DHE UNE PERSONALISHT JAM SHUME E INTERESUAR TE DI SE CILI ESHTE AI BURIM TE CILIN KE LEXUAR DHE ME PAS DO TE ISHA E LUMTUR TE TE KTHEJA PERGJIGJJE NE BAZE TE ASAJ QE UNE KAM LEXUARE KESHTU DO TE SHIKONIM NESE FAKTET DHE LEXIMET MARIN ANEN E SERIOZITETIT NE DHENIEN E PERGJIGJJEVE TE SAKTA.

TEORIA E KRIJIMIT ESHTE PJESA ME E BUKUR E MESIMEVE ISLAME DHE ESHTE BAZA PER NJE PIKENISJE TE SUKSESSHME NE BESIM.

KA MJAFT TEORI, DHE MJAFT LEXIME VETEM SIC THOSHTE GJITHMONE PROFESORI IM DUHET TE JETE MOMENTI I DUHUR DHE DUHET TE GJESH MENYREN E DUHUR TE SHPJEGOSH KETE TEME

Postuar nga Stanley datë 30 Prill 2006 - 08:04:

Pyetja eshte gatuar shume keq. Informacionet tuaja nuk jane aspak te sakta.

Pastaj, kujt i ka ndodhur kjo, qe Perendia t'i kerkoje dikujt llogari? Kur ia kerkoi? Kujt ia kerkoi?

Perendia nuk cakton se cfare do te ndodhe. Patjeter Ai e di se c'do te ndodhe ne te ardhmen, sepse eshte i Gjitheditur, por Ai nuk cakton, sepse e ka lene njeriun e lire.

Ndoshta ti hapes i kesaj teme, ke parasysh fjalet e plakave qe thone: "Keshtu qe e shkruar". Kjo shprehje eshte komplet kunder Dogmatikes se Teologjise Ortodokse.

Njeriu u krijua nga Perendia i arsyeshem dhe me vullnet te lire. Kjo do te thote se ai ishte i pergjegjshem per cdo mendim dhe veprim te tij. Urdherimi qe i dha Perendia njeriut ishte nje prove per te forcuar vullnetin e tij te lire. Perendia kishte mundesi qe ta krijonte njeriun ne nje gjendje qe ai te mos mekatonte, pa vullnetin e lire, por atehere duhet te ishte krijuar nje qenie mekanike, nje robot, dhe jo nje qenie njerezore e lire, jo si nje person. Dhurata me e madhe qe Ai i ka dhene njeriut eshte pikerisht vullneti i lire.

Fola shume shkurt ne lidhje me kete. Kjo eshte nje teme shume e gjere dhe qe kerkon nje shpjegim te arsyeshem dhe te kujdesshem.

Shpresoj qe te keni marre nje pergjigje sado modeste.

Stenli.

Postuar nga tolstoy86 datë 13 Gusht 2006 - 16:08:

Stanley, nuk te ka thene kush qe Zoti cakton veprimet e njerezve. Njeriu si krijesa me e lartesuar e Zotit ka specifikat e tia shume interesante, si pavaresine e tij. Engjejt po mos ti binden Zotit shkaterrohen, ashtu i kane mekanizmat e krijimit, apo kafshet qe jane nje tip sfondi ne kete bote, qe eshte nje skene, nje lloj 'matrix' e qe sherben vetem per te provuar njerezit.
Eshte pakashum keshtu, ti deshiron te marresh dicka dhe zoti e leviz doren tende aty ku deshiron, pra e ve doren ne sherbimin tend.
Ajo qe i themi 'keshtu eshte e shkruar' apo kaderi, eshte shkrimi i jetes dhe veprave tona, qe mendohet se behet pak para lindjes sone. SHKRIMI I VEPRAVE TONA NUK KUSHTEZON JETEN TONE NE ASNJE MENYRE, SHKRIMI BEHET SIPAS VEPRAVE QE DO KRYEJME ME VULLNET TE LIRE. PRA NQS NE LIBRIN TEND SHKRUHET QE PARA LINDJES TENDE QE TI DO BESH FILAN KRIM, KJO BEHET PASI ZOTI DI TE ARDHMEN, DI QE TI NE NJE KOHE TE MEVONSHME DO TA KRYESH ATE VEPRIM ME VULLNETIN TEND.
Zoti padyshim qe cdo gje e ka vene ne sherbimin tone dhe na eshte dhene liri e PLOTE.
ts86

Postuar nga jasemina datë 18 Gusht 2006 - 23:16:

keqardhje

pershendetje, nuk do ta zgjasja me sqarimin e temes pasi shume pergjigje qe lexova ishin mjaft te qarta, por me vjen keq qe, si puna e sy-kaltres ta konsiderojne diskutimin te tepert dhe pergjigjet te tatepjeta, nuk e di per cilat nga pergjigjet kishte alergji sy- kaltra? nese nuk i pelqejne diskutimet rreth ceshtjeve fetare, perse hyn ne kete teme?

Postuar nga Dr. Gery Miller datë 01 Dhjetor 2006 - 21:24:

Nje fjale e Perendisë thote keshtu: "Te gjithe bijte e Ademit (njerezit) jane te devijuar, perveç ate te cilin Unë e udhezojë, kerkoni udhezim, Unë ju udhezojë".

Apo nje thenie tjeter: "Te gjithe bijte e Ademit (njerezit) jane te uritur, ne perjashtim te atij qe une e ushqej, keroni furnizim, Une ju furnizojë".

E keqja dhe e mira jane ty tabore, qe Zoti t'a ka dhene mundesi te zgjedh njeren prej tyre, mirepo Ai ate qe e ka Shkruar per ty, eshte nga Gjithediturija e Tij, ngase ai e ka ditur ende pa te krijuar se ti çfare do te besh. Dituria e tij eshte e pakufishme.

Dr. Gery

Postuar nga kontinenti datë 01 Dhjetor 2006 - 21:26:

Plotesisht dakort me Geryn.

Trego 16 mesazhet në një faqe të vetme

Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.