Forumi Horizont | Trego 37 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Shoqëria civile, institucionet dhe zgjedhjet (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=196)
-- Mjaft, ofertës apo kërkesës për trafiqe? (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=3825)
Mjaft, ofertës apo kërkesës për trafiqe?
botuar te Shekulli
Mjaft, ofertës apo kërkesës për trafiqe?
EDUARD ZALOSHNJA
Jo të shumtë duhet të jenë ata shtetas shqiptarë që nuk e kanë pyetur të paktën një herë vehten gjatë 12 vjetëve të fundit se pse e paskërkemi patur mallkim që të mos udhëtojmë lirisht jashtë Shqipërisë. Ndërsa, siç e demonstroi në mënyrë tragjike ngjarja e Karaburunit, jo të paktë duhet të jenë ata shqiptarë që gjatë 12 vjetëve të fundit kanë vënë kokën në rrezik për të kapërcyer detet apo malet që na ndajnë me fqinjët.
Për të gjetur njëfarë ngushëllimi rreth kësaj gjëndje, mund të hidhen sytë rreth e rrotull nëpër botë e të shihet se nuk jemi i vetmi popull që vuajmë kalvarin e moslëvizjes së lirë. Në të njëjtën varkë janë edhe marokenet e tunizianët që lundrojnë me anije të ndryshkura për në Itali, edhe meksikanët e amerikanoqendrorët që rrezikojnë jetën nëpër shkretëtirat e Arizonës, edhe kurdët dhe aziatikojugorët e tjerë që marrin përsipër pesëqind rreziqe për të arritur në Europë.
Dhe karakteristikë e përbashkët e të gjithë këtyre bashkvuajtësve është se duan të ikin nga vende në të cilat klasa politike ka dështuar t’i japë arësye ose shpresë për të ndëjtur. Është pikërisht ky dështim që përbën edhe gjeneratorin e kërkesës së madhe që ekziston për shërbimet që ofrojnë trafikantët e qënieve njerzore retherrotull botës
Deri më sot, vendet e zhvilluara i janë përgjigjur këtij fenomeni në dy mënyra. Njëra i përqaset problemit nga ana e ofertës - d.m.th. luftohet kundër rrjeteve kriminale që ofrojnë trafikimin e qënieve njerzore. Ndërsa tjetra, i përqaset nga ana e kërkesës - d.m.th. punohet për eliminimin e shkaqeve që i bëjnë njerëzit të kërkojnë të emigrojnë ilegalisht.
Eksperienca ka treguar se përqasja e parë mund të japë rezultate të shpejta por të përkohshme, ndërsa e dyta, të ngadalta por të përhershme. Kjo sepse, për sa kohë ekziston kërkesa për emigracion ilegal, do të gjendet dikush që e ofron atë shërbim, pavarësisht nga vështirësitë për realizimin e tij. Kështu p.sh., kur Sh.B.A. bllokoi pikat kryesore të kalimit nga Meksika, trafikantët thjesht zgjodhën pik-kalime më të vështira Dhe kostoja kryesore e atij aksioni rëndoi mbi emigrantët, të cilëve iu duhej të pagonin më shumë dollarë për kalimin, ndërkohë që ndonjëherë iu binte ta pagonin edhe me çmimin më sublim - jetën.
Por shëmbullin më klasik të dështimit të kësaj përqasje mund ta gjesh tek Italia, e cila, megjithëse ka shpenzuar goxha për bllokimin e skafistëve shqiptarë, ka 12 vjet që nuk arrin rezultatet e dëshiruara. Fluksi i skafeve, të cilat shpesh dërgojnë edhe drogë përveç njerëzve, herë paksohet e herë shtohet, por asnjëherë nuk ndalon - shqiptarët nuk pushojnë së vëni kokën në rrezik për të kaluar Adriatikun.
Dhe në veçanti, politika që ka ndjekur Berluskoni si kryeministër e ilustron më së miri të metën e përqasjes që Italia ka zgjedhur në luftën me trafiqet ilegale që i vijnë nga Shqipëria. Ai i rrihte dikur shpatullat "mikut të tij" Berisha kur ndërmerrte ndonjë operacion anti-skaf, ndërkohë që harronte se me të në krye të vendit nuk krijohej dot shteti ligjor dhe prosperiteti ekonomik që do të eliminonte kërkesën për trafiqe ilegale. Dhe fatkeqsisht, të njëjtën gjë Berluskoni e bën edhe tani, kur në krye të shtetit shqiptar është "miku i tij" Nano - binjaku siamez i Berishës.
Por pas pesë vjetëve të kryesimit të mazhorancës nga Berisha dhe shtatë nga Nano, ta do mendja se Italia, vendi i fuqishëm më i interesuar për eliminimin e trafiqeve shqiptare, do t’i kthejë sytë më së fundi nga një alternativë e re politike në Shqipëri. Alternativë kjo që do t’i jepte garanci Italisë se do i përdorte me aftësi dhe ndershmëri ndihmat e huaja për krijimin e shtetit ligjor dhe prosperitetit ekonomik.
Dhe modele për aplikimin e kësaj përqasje ekzistojnë. Administrata Bush, e interesuar për krijimin e shtetit ligjor dhe prosperitetit në një vend të rëndësishëm strategjik si Gjeorgjia e vogël, pushoi së mbështeturi "mikun e vjetër" Shevarnadze, dhe duke filluar nga mesi i vitit 2002, investoi politikisht e financiarisht për fuqizimin e një lëvizje qytetare të ngjashme me "MJAFT!"-in tonë. Dhe ajo lëvizje, në fund të vitit 2003, nxorri në krye të shtetit një udhëheqës 36 vjeçar me arsimim dhe botkuptim perëndimor, i cili jep shpresë për një të ardhme më të mirë të Gjeorgjisë.
Në qoftë se Berluskoni dëshiron që një gjë e ngjashme të ndodhë edhe në Shqipëri, duhet të harrojë sa më shpejt zakonin e rrahjes së shpatullave të "miqve të tij" Nano e Berisha, dhe të mos vonohet në zbatimin e modelit gjeorgjian të "mikut të tij" Bush.
Dmth t'i themi Berluskonit Stop me Nanon e Berishes, se sipas parashikimeve i bije qe pas levizjes Mjaft, te fshihet pasardhesi i Ri i Shqiperise.
Nuk e di por karakteri politik qe ka mare levizja Mjaft kohet e fundit atje te con. Uroj tjeter here me Djale!
hajde hajdeeeee ke do veme ne krye te shtetit Erjon Veliajn apo anetaret e bordit
Zoti Zaloshnja po i beni gje fushate elektorale Mjaftit? apo eshte keshtu diplomaci parapergatitore qe po del nje parti e re politike e drejtuar nga anetare te moshes mesatare 20 vjec. teper te afte per te udhehequr popullin dhe per t'i cuar shqiperine drejt prosperitetit demokratik ....
Se kush do te vihet ne krye te shtetit po u arrit menjanimi i dyshes Nano-Berisha, nuk mund ta percaktoje asnjeri sot. Rendesi ka qe dyshja te menjanohet per t'i hapur rrugen nje udheheqesi qe do te qeveriste me mire se ata te dy.
dhe kjo rruge do hapet permes mjaft? pse valle nuk rimblidheni ju ish-dhjetoristat e menjanuar nga PD e nga partite e tjera dhe krijoni nej forum intelektual por perdorni nje OJQ per te realizuar ate qe nuk e keni bere ne keto 14 vjet?
faktikisht mendoj qe jeni pergjegjes per situaten qe eshte sot shqiperia sepse duhet te kishit menjanuar qe ne fillim krijimin e piramidave politike... kishit nje vizion njerezit ju besonin apo zgjodhet rehatine personale dhe pas 10 vjetesh kujtoni se do arrini ate qe late pergjysem? aq me teper mijera e mijera km larg shqiperise ?
bo te shohim lobizmin shume gjera po qartesohen por nuk besoj se ne kete menyre do fitoni besimin e njerezve.....
Mos valle Ju intelektualet e Diaspores(USA), po pergatisni qeverine e Re,
ate qeveri me koncepte moderne qe i mungon Shqiperise?
Z.Zaloshnja u kam bere nje pyetje ne nje nga Temat e Mjaft.
- A eshte Z.Artur Cani anetar drejtues i levizjes Mjaft? Nqs mundesh me kthe pergjigje.
Historia ka treguar se rinia ka shanset me te medha per te organizuar levizje qe sjellin permbysje te status kouse. Brezi im e pati shansin ne dhjetor '90 per te realizuar nje permbysje qe menduam se do t'i jepte fund vuajtjeve te shqiptareve. Tani eshte rradha e brezit pasardhes ta realizoje permbysjen qe do te rilindete shpresen. Une nuk e di se kush do te dilte ne krye te qeverisjes pas permbysjes, por jam i sigurte qe do te ishte nje njeri qe jeton ne Shqiperi dhe qe, ne mos do te kete arsimim perendimor, do te kete formim perendimor.
Artur Cani, me sa di une, nuk eshte anetar drejtues i levizjes Mjaft. Ai eshte thjesht nje mbeshtetes i zjarrte i Mjaft-it.
Faleminderit per pergjigjen.
Nqs levizja Mjaft eshte e mbushur me te tillle mbeshtetes te flakte si Z.Cani e besoj sa larg thashethemeve eshte kjo levizje.
ne nje shkrim te sotem Mustafa NANO shkruan si me poshte citoj:
“Mjaft”-i është i pakënaqur nga klasa e sotme politike, por me sa di unë nuk ka kërkuar në asnjë rast zëvendësimin e të gjithë klasës politike. Nuk e ka kërkuar një gjë të tillë, pasi është edhe absurde, edhe e pamundur. “Mjaft”-i mund e duhet të kërkojë zëvendësimin e shefave të kësaj klase politike, zëvendësimin e atyre që nuk kanë lënë gjë pa thënë kundër sho-shoqit, e atyre që e kanë helmuar mjedisin e debatin publik me gjuhën kafshërore, e atyre që nuk na lënë të organizojmë zgjedhje normale, e atyre që kanë bllokuar demokratizimin e partive të tyre, e tok me këtë, demokratizimin e vendit. Kjo po, që nuk është një gjë absurde dhe e pamundur.
e zeme se duhet te ikin nano dhe Berisha, per te cilen te gjithe jane dakort.
kush do i zevendesoje?
nuk ju duket se po beni konfuzion per qelimet, objektivat e MJAFT-it? se deri me sot po lexoj shume shkrime por nuk po del asnje nga anetaret e vete organizates te sqaroje te verteten.
per cfare doni te pergatitni shqiptaret me shkrime neper gazeta? qe MJAFT do krijoje opoziten e ardhshme shqiptare? qe nga OJQ do behet PArti politike? apo do rregjistrohet momentin e fundit si parti politike ?
po behet shume loje fjalesh.... ka shume mjegull ne gjithe kete muhabet.
gjithsesi ende s'kam mare pergjigjen per lobizmin
Mona !!!
<<Mos valle Ju intelektualet e Diaspores(USA), po pergatisni qeverine e Re,
ate qeveri me koncepte moderne qe i mungon Shqiperise? >>
Nuk ka rendesi se kush por ne Shqiptaret nga te gjitha trojet duhet te inkuadrohemi dhe te punojm qe te krijojm nje qeveri/shtet qe eshte per popullin dhe per Shqiptarin.
Mjaft ma me Nano e Berisha, ne kena nevoje per dike ma inteligjent dhe ma Shqiptar ne zemer qe te punojne per ne SHQIPTARIN e jo per Grek dhe Italian.
Tung
Simbas jush ne duhet te mbeshtesim levizjen MJAFTE si e vetmja alternative per ndrishime rrenjesore ne SHqiperi?
Ne radhe te pare dua te theme qe levizja MJAFTE eshte nje levizje e nje shoqate qe lindi si rezultat i rritjes se varferise dhe korrupsionit qe ka kapur te gjithe administraten shtetrore dhe se bashku me te dhe shumicen derrmuse te partive politike ne SHqiperi.
Une mendoj qe si e tille ajo nuk mund te jete nje alternative politike pa pasur nje platforme politike dhe nje status te sain.
Persa i perkete levizjes MJAFTE ne GJeorgji te gjithe dine se ajo u mbeshtet nga administrata Bush per interesat Amerikane si nje organizat pro Amerikane e kunder administrates Ruse
Pikat ku s'jam dakort:
Se pari theksohet se presioni emigrator nga shume vende te botes eshte rezultat i deshtimit te politikaneve lokale. Te gjithe e kemi degjuar se 80% e pasurirse boterore eshte ne doren e 20% te kesaj. Pjesa me e madhe e kesaj popullsie quhet sot me termin e thjeshte perendim. Ajo qe duhet te shikojme eshte a ka sens te akuzojme 2/3 e botes se kane nje politike deshtake, apo ka me shume sens te kerkojme aresyet e emigracionit gjetke.
Une mendoj se para se te akuzojme shumicen se ka gabuar duhet te shikojme mos i kemi gabimet ne llogjiken e mendimit tone. Bota nuk ka qene gjithmone kaq e çekuilibruar. Jo me shume se 30 vjet me pare niveli i zhvillimit lindje-perendim nuk kishte ndryshime dramatike. Keto erdhen vitet e fundit, pas borxheve qe vendet e varfera moren ne vitet 60 dhe rritjes se dollarit prej krizave te naftes. Jane po ato borxhe ku Enver Hoxha nuk donte te hynte, sepse e ndjente se do mbetej perjete i varur.
Aq e vertete eshte kjo saqe shume organizma nderkombetare kerkojne faljen e borxheve qe mbysin ekonomine e vendeve te ndryshme (me se shumti afrikane).
Me renien e komunizmit dominanaza perendimore nuk ka si te shprehet me arme por me manyra te sofistikuara. Problemi i sotshem (nese duam te flasim per deshtimet ekonomike boterore sot) eshte unipolariteti i saj, diferenca e ekzagjeruar mes zhvillimit te njeriut ne zona te ndryshme. Nga nje ane teknologji qe dhe pak bejne objektet e padukshme, nga ana tjeter njerez primitive qe vdesin nga uria. Ne keto kushte cdo eveniment boteror mund te manipulohet nga dominanza teknologjike e pasur pa lene gjurme te ketij manipulimi. Aq me teper Shqiperia eshte me vulnerabel ndaj rrymave te jashtme. Eshte veshtire te kuptojme sa dore kane shtetet perendimore ne vendimet qe merren ne Shqiperi. Eshte veshtire te besojme edhe ne vete sovranitetin e popullit; nje politikan mund te kete mbeshtetje nga jashte aq shume saqe te dhjetefishohen mundesite e tij per te fituar zgjedhjet.
Ne fund te fundit shume prej nesh nuk kuptojne dicka shume te thjeshte. Pasuria ne kete bote nuk varet thjesht nga deshira per zhvillim i nje vendi si Shqiperia. Le te themi se pasuria ne kete bote eshte X ndersa numri i njerezve Y. Shperndarja e barabarte e pasurive do sillte qe secili te kishte Y/X (koncept komunist) por sot pasuria eshte e mbledhur ne perendim. Sipas jush do lejojne perendimoret te vene ne dyshim statusin benestant qe ne, shqiptaret, te jetojme me mire? Kuptohet qe jo. Kjo s'ka si te ndodhe ne shume nivele. Psh ne nivelin me te ulet (flas per Italine) ka shume njerez qe nuk duan tu iki pasuria nga duart, shprehje e kesaj eshte Umberto Bosi. Nje dite ne lajme doli nje grua e indinjuar Veneciane, e cila shprehu me shume keqardhje sesi kishte pare nje shqiptar qe conte rreth 6000 euro ne shtepi me Western Union. Sipas saj po vidhej ekonomia italiane sepse ato ishin leke prostitutash. Te them te drejten ajo femer nuk kishte shume llogjike sepse ne fund te fundit vete burrat italiane shkojne ne prostituta, nuk idetyron njeri. Sidoqofte ky ishte nje shembull i nivelit te ulet te oponences.
Ne nivelet e larta pastaj shteti italian nuk do lejoje kurre firmat shqiptare te fitojne tendera nderkombetare. Kjo nuk eshte fantazi. Nje liste rastesh gjedet ne raportin e komunitetit europjan mbi sistemin Echelon (faqe 88 ose paragrafi 10.7, Published Cases). Me lart mora si shembull Italine por kuptohet se ne inferioritetin ku jemi cdo shtet mund te luaje me evenimentet qe ndodhin ne Shqiperi.
Jane keto fantazi qe here pas here gjejne konferme ne realitet qe sjellin mosbesim tek njerezit ndaj cdo eventi ose politikani. Psh:
- thuhet se sherbimet sekrete serbe shtyjne UÇK-ne te beje veprime te egra qe populli kosovar te humbe pike ne arenen nderkombetare.
- dikush me ka thene se ambasada turke ka lajmeruar qeverine tone ne vitin 1995 se diku po pergatitet nje grusht shteti. Po i njejti dikush thote se kjo ndodhi me pas ne vitin 1997. (Sa per informacion, qeveria jone asokohe i ka kthyer pergjigje se situata eshte teresisht nen kontroll)
- fantazia e disa personave spjegon se gjurulldite ne Kosove ishin te stimuluara nga jashte per te krijuar probleme serioze ne Europen e Bashkuar.
Fantazi te tilla bazohen ne eksperienca te hidhura qe ne kemi jetuar, prandaj ka diskutante edhe ne faqet e forumit qe hedhin kunja mbi financimin e vete organizates Mjaft, te cilat nuk i njihen dhe aq burimet.
Tani me falni qe shkruajta kaq shume por deri tani kam spjeguar vetem pse nuk konsideroj te sakte shprehjen e z. Zaloshnja se emigrimi vjen nga falimentimi i politikaneve.
Tani, mendimi im eshte sidoqofte me konservator ne nderrimin e klasave politike kaq kollaj. Jam dakort qe Nano dhe Berisha duhet te tejkalohen si figura, por deri tani pervec deshires per "te vrare babain" nuk shikoj ndonje alternative reale per zhvillim politik. Nje hedhje e ciftit Nano-Berisha nuk mund te behet thjesht per guston e hedhjes. Per mua eshte nje veprim destruktiv po aq sac eshte Nano dhe Berisha sot, mos me teper. Nga njera ane me ngjan me revolten e studenteve qe ne fund hodhi komunizmin po nuk solli ndonje demokrat kushedi cfare ne skene. Kjo pikerisht sepse deshira per te hedhur nuk llogariti se kush do vije. Pra sot hedhim nje Nano-Berishe neser vijne dy cfaredo qe jane me keq se keta te dy. "Vrasja" e babait ne teorite psiko-analistike sjell dhe interiorizimin e tij. Nga ana tjeter stili i hedhjes para se te gjendet alternativa tregon vazhdimesi te po asaj politike destabilizuese qe solli edhe Salin dhe Fatosin. Nese duam nje vend te shendetshem nga ana politike ndryshimet duhet te vijne vetvetiu dhe jo te sforcuara. Pra ne skenarin tim keta politikane nuk duhet te hidhen kur jane akoma dikushi. Renia e tyre duhet te vije vetvetiu kur te dalin personazhe me te mire se keta. Pre politikanet jane si lekura. Kur nderrohet lekura e vjetra bie vetvetiu, nuk shqyhet me dhembe sepse dhemb.
Jam gjithmone i mendimit se shoqata Mjaft duhet te caktoje pozicionin e saj politik. Eshte e papranueshme per mua qe:
1. Nje shoqate jo-qeveritare te manipuloje shtresat politike.
2. Nje shoqate jo-qeveritare te jete cerdhe politikanesh te ardhshem, te cilet sot mund te shperdorojne besimin e popullit sepse neser mund te kene nje fitim. Nuk eshte akuze, vetem mosbesim kur qellimet e anetareve te shoqates nuk i kam te qarta.
Pershendetje
Shpresoj dhe uroj qe mbeshtetja e MJAFT!, te jete ashtu si thone disa-e perkrahur dhe mbeshtetur nga administrata Amerikane.
Atehere e gjitha ka mar fund, ose me mire thene kjo klase politike e deshtuar ka mar fund, dhe se shpejti(?!) do shohim fytyra te reja ne krye te Shqiperise, pra djem dhe vajza te reja(uroj ashtu si ne Gjeorgji, urte e bute, ashtu dikush ne ate moshe 35-40 vjec).
Pra n.q.s mbeshtetet nga USA(GB), akoma me mire. Sepse edhe levizjet e tjera kan qen dhe jane te mbeshtetura nga dikushi ose nga ata te cilet jane dikushi ne kete bote. Dikush do ta mbeshtese kete aktivitet apo jo.Varijantet e tjera do ishin Franca(na rruaj o Zot), Italija ose mos themi Hellada. Si ju duket kjo? HELLADA. Mos ndoshta Hellada mbeshtet dike ne Shqiperi?! Jo, jo se ashtu na duket neve.
Dikush dike po mbeshtet te nderuar, ne kete bote te mvarur dhe te globalizuar, ose ne kete fshat te madh. Ne do te ishim te bekuar n.q.s Gjeorgjija eshte udherefimi i yne.N.q.s amerikanet na mbeshtesin ne formimin tone dhe ne formimin e shtetit tone, si nje shtet stabil dhe te perparuar. Pra uroj qe te shohim nje klase politikanesh te rinj, te cilet do vijne ne krye urte e bute(ndoshta edhe me urte se ne Gjeorgji).
Ashtu u befte
Mos ju dekurajoje dhe mos t'ju habise mbeshtetja kur ta zbuloni, nqs e zbuloni, sepse si njerez te pjekur qe jeni duhet te dini se ka dhe padyshim duhet te kete mbeshtetje. Ne i besofshi Kadarese, bashkohuni. Ne mos i besofshi atij kerkoni te shikoni dike tjeter i cili ka besimin tuaj dhe ndjek MJAFT!
Une i cili dija pak per levizjen, duke e ndjekur kete forum dhe duke i vendosur pjese pjese copat e fotografise, po bindem gjithnje e me shume se MJAFT! eshte aty , jo rrastesisht, se mjafti eshte ardhmerija.Mua me mjaftonte te degjoj se Kadareja eshte ne bord.
Ajo qe na iriton eshte padurimi i yne qe gjerat te ndryshojne me shpejt, te katalizohen , por c'far do te thote shpejt? Neser? pas nje jave? nje viti?
Kur te gjithe do themi MJAFT!
Kur te gjithe te pakten ne parim do pranojme se mjaft me.Ashtu brenda vehtes, me vehten tone.Kur te themi: Duam fytyra te reja , politikan te ri, moshe te re(30-40).
Po edhe sikur te jete vetem per hir te ndryshimit, ai vet-vetiu do sjelle risi, gjalleri, dhe mendime te reja, per aftesi tek rinija nuk dyshoj. Fati i gjenerates se re qe ka jetuar me pak kohe nen diktaturen komuniste duhet te jete avantazh ne ditet e sotme. Fati qe dikush ka studijuar dhe punuar ne perendim(krijuar dhe miq) duhet te jete avantazh per politikanet e rinj.
Por keto djem dhe vajza(pamarparasysh se djem dhe vajza te kujt prinder jane, anojne pak ketej ose pak atej)duhet te shfrytezojne avantazhin e tyre, energjine e tyre, eksperiencen e tyre te fituar ne perendim. Te shfrytezojne nostalgjin dhe dashurine te ngjizur ne mergim. Kjo ne rradhe te pare behet duke u kthyer FIZIKISHT ne Shqiperi.
Po te nderuar , ka ardhur koha qe djemte dhe vajzat e merguar te kthehen ne Shqiperi. Te KTHEHEMI.
Une seriozisht e kam. me vehten time. Dhe shpresoj se do gjej shume te kthyer dhe do pres shume duke u kthyer.Une po e ndjej se ndryshimi po vjen. Djemte dhe vajzat , te pjekur. te ferguar e zier me intelektualizem europian, te thekur nga malli per atdheun ashtu si e shohin ne endrrat e tyre, te kthehen dhe te lajne borxhin ndaj atdheut. Jo si veper thjesht patriotike te prapambetur, por si ndihme njerezore. Per njerezit atje dhe per njerezit si vehtja e tyre, ti ndihmojne vehtes.
Dikush te vij me heret, dikush me vone, kur te jet i -e gatshem-me. Kur te jet i-e qarte se ndryshimi ka filluar(per me mire). Une po bindem , ne mos jam i bindur. Kjo per shkak te sinjaleve qe vijne nga mbar spektri shqiptar ne Ballkan(Kosove, Maq.), i cili ka nevoj per politikan te ri dhe modern, dhe jo per "kongresmen", si dhe te tille qe bertasin edhe kur jane pran mikrofonit. Pra Ballkani qe paqtohet dal-ngadal ka nevoj per nje shqiperi te permbledhur dhe me moderne ne kuptimin e klases politike, e cila duhet te kontrolloj perparimin ekonomik dhe entuziazmin e pashterur te ketij populli te pandaluar, i cili nderton dhe krijon vet, ne menyre te drejt dhe te zhdrejte, pa ndaluar dhe pa pare prapa.
Ketu pra jane dhe shpresat e mija se kjo mbeshtetje eshte e mbeshtetur nga si thoni ju (dikush)nga (USA-GB shtoj une), ashtu qofte, e ardhmeja do tregoj. Ndryshimi do vij , edhe sikur ne te mos e duam kete.
Shpresat jane tek rinija intelektuale, ajo brenda si dhe jashte shqiperise, e cila me eshte e merzitur te kete grosh dhe muzike groshe perdite e pernate. Dufi duket, siq duket se dufi po mer dhe kahjen dhe kanalizimin e vet.
Duke ju kerkuar ndjese per zgjatjen dhe perseritjen
pershendetje te perzemerta
Kush deshiron te di dicka me shume per levizjen MJAFT te shikoje ne adresen e me poshtme
www.mjaft.org
Z.Zaloshnja..
Perpara dy ditesh u be nje debat televiziv midis E.Braces dhe E.Veliaj,dmth Erion VS Erion..
Njera prej pyetjeve te shumta te ciles Veliaj nuk i ktheu pergjigje ishte kjo...:
-Mqs ju thoni,edhe Veliaj e pohoi, qe Mjaft financohet nga ambasata te huaja ne Shqiperi,atehere Keto ambasada kane financuar per rrezimin e Nanos,pasi synimi i Mjaft ky eshte..Eshte e vertete kjo gje..?????
Ne pergjigje te BlEdUmI-it
Të huajt, në vendin që u takon
Nga David Landsman Ambasador i Britanisë së Madhe në Shqipëri
Shekulli (28 Maj 2003)
Pse Ambasada Britanike ka dhënë fonde nga buxheti i saj i kufizuar për të mbështetur ca aktivitete të çmendura studentësh? Pse të mos shpenzohet më mirë për gjëra që u shërbejnë njerëzve, si pajisje për një spital, ca metra rrugë? Pyetje me vend. Ambasadorët britanikë gjithmonë mendohen mirë përpara se të shpenzojnë para, dhe unë sigurisht u mendova shumë përpara se të bija dakord për të mbështetur MJAFT. Vendosa se MJAFT është një investim i mirë për të ardhmen. Përse?
Eshtë vështirë të numërohen paratë që ka dhënë komuniteti ndërkombëtar për Shqipërinë dhe rajonin në këto vitet e fundit. Britania që kontribuon afro 20% të buxhetit të BE-së (përveç iniciativave bilaterale) ka dhënë shumë. Janë arritur rezultate të mira - më dukshëm në rrugë, shkolla spitale - por edhe në fusha të tjera si informatizimi i administratës publike. Por shqiptarët e thjeshtë e dinë që ka ende probleme të cilat ata kishin shpresuar të ishin zgjidhur tashmë. Disa nga këto probleme që po i trajton edhe MJAFT janë hendeku i madh midis të pasurve e të varfërve, efektet e krimit të rëndë dhe trafikimit mbi komunitetin, dobësia e shtetit që vë në rrezik më të pambrojturit (veçanërisht gratë) dhe degradimi i mjedisit. Shumë vetë në Shqipëri dhe jashtë kanë argumentuar se në themel Shteti, ndërsa po braktis represionin e kohëve të shkuara, ende nuk e sheh veten përgjegjës ndaj njerëzve të thjeshtë për dorëzimin e shërbimeve. Politika mund të duket shpesh më shumë si mjet për privilegje dhe për t’u kujdesur për të afërmit sesa për të siguruar që Shteti të punojë mirë dhe me ndershmëri ndaj të gjithëve. Kryerja e punëve shumë shpesh mbetet ende përgjegjësi e "donatorëve". Dhe pritja për investitorë të huaj do të vazhdojë derisa ata të kenë besim në zbatimin e ligjit ekonomik. Kjo kërkon po aq vullnet sa edhe para për t’u rregulluar.
Komuniteti ndërkombëtar mundet dhe sigurisht do të vazhdojë të ndihmojë. Jo, shpresoj, me lavdërime diplomatike që rrezikojnë të japin përshtypje se ne nuk shqetësohemi për çfarë ndodh në vend kur flasim për suksese artificiale. As duke qenë gjithmonë të parët për të bërë kërkesa. Por me ndihmë materiale, ndarje të përvojës, trajnime etj. në një partneritet të vërtetë. Ne e bëjmë këtë sepse është në interesin tonë të kemi fqinjë, dhe në këtë rast partnerë të ardhshëm në BE, që janë të përparuar e të qëndrueshëm, të cilat mund të garantohen vetëm kur forcohet qeverisja demokratike efektive
Ne mund të ndihmojmë por nuk mund te bëjmë punën vetë. Taksapaguesit tanë, të cilët gjithashtu duan shkolla e spitale më të mira, nuk do të na lejojnë, sidomos nëse shquajnë rrezik, që paratë e tyre të humbasin në korrupsion e krim të organizuar. Për më tepër, këto çështje nuk kanë nevojë thjesht për para por për tru. Dhe sado te zgjuar të jenë të huajt ata kurrë nuk do të arrijnë në zemër të problemeve të një vendi aq mirë sa vetë njerëzit e tij. Në perspektivë është e dëmshme për një vend që dëshiron standarde moderne europiane, të lejojë që presioni për reforma të vije nga jashtë. Në asnjëherë nuk do të jemi më të saktë se ju për të gjetur se çfarë duhet bërë.
Për ta mbyllur, shqiptarët asnjëherë nuk do të marrin shërbimet që meritojnë nëse nuk veprojnë vetë. (Nëse dikush mendon se po u bej persëri leksion shqiptarëve unë them se e njëjta gjë vlen edhe për vendin tim edhe për vendet e tjera europiane. Qeveria që unë përfaqësoj pranon dhe mirëpret pjesëmarrjen aktive të qytetarëve si pjesë e jetës, edhe kur njerëzit protestojnë kundër asaj që po bëjmë ne). MJAFT! nuk është vetëm për studentët e të rinjtë por për këdo që ndien se mund të bëhet diçka më e mirë për komunitetin e vet. Nga sa po dëgjoj, kjo lëvizje po ndikon. Po tani? Ne kemi bërë një investim. Lëviz, thuaje mendimin tënd: tani është shansi për të bërë ndryshim.
*Ambasador i Britanisë së Madhe në Shqipëri
Edhe pse pergjigjen ashtu si e doja nuk e mora po e leme fare kete pyetje sic e la edhe shef Erjoni,te pasqaruar ashtu sic duhet..
Mjaf kerkon qe kjo shtrese e politikes te iki dhe ti hapet rruga politikaneve te rinj.A keni alternativa zoteri..Veliaj tha qe brenda PS ka njerez me te afte se Nano per te qeverisur kete vend.Mos duhet te mendojme se ndonje person brenda PS ka lidhje me ju..Shume zera keshtu thone + qe Veliaj e pranoi kete fakt..
A ka ndonje pergjigje edhe per kete pyetje..???
Pjese pjese fotoja po mer konturat e saja.
Pergjigje me te mire se ate qe dha "edzaloshnja" pyetjeve te tua retorike"bledium", besoj se nuk kishte...
Eshte me duket si gara me kuaj, ne te cilen lojtaret(panters) vene parat e tyre tek kali qe kane shprese me teper se do fitoje. Dhe a ka dicka te keqe kur njerezit pelqejne kuaj te ri te forte me muskuj te shkelqyeshem, perball ca gomereve(packa se kane tru dhelpre), te cileve u ka ardhe fundi dhe duhet te pensionohen.
Te marrim shembull Gruzine(Gjeorgjine).
A ka dikush dyshim se ish ministri i puneve te jashtme te nje superfuqie boterore si qe B. Sovjetik, Shevernadze, te mos pelqehej se ishte dhe kishte mjaft eksperience dhe dije te udhehiqte nje shtet te ri si Gruzija?
Na e shkruajt ai nje liber te mire per eksperiencat e tija, sa per te udheheq shtetin , le te vazhdoj djaloshi i ri, i cili padyshim se ka potencijal, por me te rrendesishmen qe ai mbart me vehte eshte entuziazmi qe rrezaton mbi popullin Gruzian. Besoj se optimizmi i tyre eshte ne nje nivel te lakmueshem, nje parakusht i domosdoshem qe te rrise shpresat per nje ndryshim ne shoqeri.
Duhen njerez lider te uritur per arritje, te ri te fresket.Te hapim nje kaptine te re.
Te mos keqkuptoemi, jo revolucion, po te behet gati shoqerija shqiptare te kerkoj lideret e ri. Mendimet e tipit "nuk ka se kush=s'ka alternativa" jane patetike. Nuk paska populli yne si djaloshi Gruzian ! I kemi me tonelata , te tere te afte , tanime me eksperience perendimore, vetem se u lypset te eksponohen, dhe sigurisht se do eksponohen , sepse duket qarte se eshte pjekur situata per tu bere gati per dicka te re , per fytyra te reja, te cilat besoj une mund ta shfrytezojne levizjen MJAFT! si nje kornize ku do paraqesin fytyrat e buzeqeshura pa rrudha(rrudhat ti marrin duke i zberthyer hallet e popullit).
Nuk jam aq naiv se pas kesaj do rrjedh mjalt ne kater anet, tamam puna ne qofshim kaq naiv. E rrendesishme eshte te filloj nje kaptine tjeter, e re, nje epoke pas '90-'92'-'96-'97-'98, ne nje shekull te ri me fytyra te reja per te patur rrastin te deshperohemi pas shpreses e jo te deshperuar pas deshperimit. Te udhehiqemi nga te tille qe nuk paten mundesi te jene antare te Partise se Punes.
Gjerat medoemos te merren me ca idealizem me entuziazem, me enderrim, dhe e drejta e rrinise eshte te spostoje pleqte e merzitshem, ndersa ne te tjeret te mos merzitemi se na udheheqin bashkemoshatar dhe te xhelozojme ne fytyra te reja qe trondisin breket e atyre ne pozite respektivisht opozite.
Me buzeqesh fytyra kur lexoj se krahasohen djemte dhe vajzat e kesaj levizjeje me djemte e vajzat e '90. Gezohem kur lexoj se kam nderin te lexoj ne kete forum te tjere djem qe kane marr pjese ne levizjete '90-tave. Gezohem kur lexoj se akoma mbartin pak me vehte nga ai zjarri Prometeian, Zjarr qe merr flaken kurr je i ri dhe te mbetet me ty per gjithe jeten, n.q s ka qene i vertete.
Ne i takojme nje epoke te re nga prindet tane. Ky konstatim nuk do te thote se nuk i duam dhe respektojme, eshte thjesht nje fakt i pamohueshem. Ne po lexojme njeri tjetrin ne ekranin e kesaj cudie njerezore, large nga njeri tjetri dhe e marrim kete si te zakonshme, por mos haroni se nuk eshte e tille. Eshte nje privilegj i yni, i gjenerates sone , qe shume shqiptar(2500 ne kete forum me nivel ), me mendime te ndryshme, me gjini te ndryshme, jane ne nje "dhome " virtuale , bisedojne pa Gjakderdhje, per probleme te perbashketa, per probleme kombetare ose me mire thene per probleme njerezore(por rrasti do qe keta njerez te jene te nje gjaku-shqiptare).
Rinija shqiptare ka botekuptim tjeter nga prindete vet, per vete faktin e ndryshimeve te medhaja tektonike qe ndodhen ne shoqerine njerezore ne teresi dhe ne shoqerine shqiptare ne vecanti(postdiktatura, '97, lufta ne Kosove e Maqedoni).
Dhe prandaj, pamareparasysh se ku anojme ne, pershkak te pervojes familjare, afiniteteve krahinore , gjinore etj, jemi me te perafert ne llojin tone, ne llojin e RINISE , te atyre qe duhet te ndertojne vehten dhe Shqiperine, atyre qe ofendohen kur dikush i nencmon si perkates te nje kombi qe perpelitet , te atyre qe duhet te pelqejne ndershmerine dhe zgjuarsine sidomos urtesin dhe durimin tek bashkemoshataret me mendime te kunderta politike por me qellime te perbashketa shoqerore...
E di ku qendron problemi yne..Se ju qe jeni jashte,si e tipit tend,flasin shume lirshem dhe shume mire pasi nuk e kane idene se cfare po ndodh ketu..Juve jeni aty dhe thoni qe le te vijne KOKA nga jashte..Po ti zoteri ku jeton..??.Ah eshte tjeter problem nqs nuk e ndihen veten koke..
Mua me duket sikur brenda te dyja partive me te medha ketu ne Shqiperi nuk ka alternativa.Ty nqs te duket patetike hajde vertetoje..Po them qe nuk ka alternativa pasi brezi i ri qe eshte ne keto parti eshte rritur me gjakun e partise meme..Do apo sdo ti,dua apo sdua une,ata do te ecin ne gjurmet e liderve te tyre..
Pershendetje "biedumi".
Une ku jetoj? Ose ku dua te jetoj?
Nuk e di se si te pergjigjem. Ku jetoj? sa jetoj?
E di se ku dua te jetoj, e di se si dua te jetoj.
E di se si dua qe te jete Shqiperia, nuk i di detajet se si do behet e tille Shqiperia, po e di se do behet.Do behet edhe sikur te mos dua une, sepse tani me duan te "fortet" qe te behet Shqiperia, sepse thone duam te kemi fqinje te mire te qete qe te jemi dhe ne te qete.
Te gjitha parakushtet jane aty. Kosova po merr forme, Maqedonia po qetesohet, nuk pritet turbulli ne Ballkan...Ballkani ka nevoj per nje Shqiperi stabile te qete, Europa ka nevoje per nje Ballkan te barazpeshuar, Europa ka nevoje per nje Shqiperi me te rrendesishme ne Ballkan, prandaj do behet, por....POR dhe GJITHMONE -----POR... Duhen lojtar te ri...
Dhe une i nderuar jam i bindur dhe shume optimist ne te vertete se ata lojtar jane gjetur, pritet vetem momenti i pershtatshem qe te futen ne loje, sinjalet e kesaj duken i nderuar kater aneve, vetem po s'deshe qe ti shohesh. Kush jane keta, une nuk e di , por jam i sigurte se jane te ri te pashem, entuziast, ambicioz ....
Fatkeqesia e 9 Janarit, dhe pluhuri pas saj, katalizoi rrokaden e cila do pasoi.
Antipatiket u bene edhe me antipatike.Bota ndjek se c'po ndodh, dhe te tillet qe tallen me shoqerine nuk do tolerohen me. Per kete jam i bindur.
Per te dhene afat kohor, ndoshta nuk do guxoja por e di se ndodhemi ne nje situate te re, post 9janareske, popullin po e merr URIA per ndryshime.
Mediat kane filluar te mos frikesohen nga pushteti, dhe kjo eshte nje situate e re, te dyja se bashku jane nje kombinacion i shkelqyer per ndryshim.
Nuk eshte me situata kur gjimsa(ashtu Dibronce) e popullit urren njerin, kurse gjimsa tjeter urren tjetrin. Tash te gjithe urrejne te dy, dhe gjimsa mendojne se nuk ka se kush kurse gjimsa tjter nuk din se kush, por eshte e sigurte se do te gjindet dikushi, patjeter, ose do te na e gjejne , c'te keqe ka , gjithmone keshtu ka qene keshtu do jete. Dallimi kesaj rradhe eshte se do te na japin te tille normalisht si qe na duhet dhe u duhet, Te ndershem , ose me te ndershem se keta qe kemi(qe nuk eshte shume e veshtire), te ri, ambicioz, te pakten shqiptar dhe jo princ Vid.
Eshte fati yne i nderuar se tani nevojitet nje Shqiperi e rregulluar perfundimisht ne Ballkan dhe Europe, dhe n.q.s para 9 janarit nuk kishte sinjale se si do te arrihet kjo, tani ne epokene te porsa filluar 9janareske(te mjer ata qe shkuan dhe familjet qe lane), u pa qarte se populli ka energji dhe uri per te bere ndryshime, por jo nepermjet nje opzite impotente, por me rinine akoma ndoshta te papercaktuar,apolitikisht politike. Nje levizje me moton te mire ne kete moment, "ne nuk degjojme kerkushin kurse te gjithe na degjojne ne".
Tani une mendoj se vrrulli i zemerimit do bie, por kur do flakerohet perseri do jete me i forte dhe me i vendosur, dhe mediat do bejne punen e tyre ne nderkohe, ashtu me ngadale por sigurte.
Pershendetje te perzemerta
Nejse.
Eshte bukur qe te jetosh me endrra dhe shprese. Ju po i beni llogarite me lapsin dhe letren tuaj por harroni se mbas Nanos dhe Berishes jane edhe 10.000 politikane te tjere qe luftoje perdite per te marre nje vend ministri, zvministri, shef dogane, shef policie etj vende ku behet leku dhe ata te paret nuk do lejojne tu zihet vendi. Ju harroni se keta intelektuale qe jetojne jashte Shqiperise jane gjak shqiptari dhe njehere te hipin neper ato poste nuk do lene miqte e tyre pa mbeshtetur(nqs do fitojne LUFTEN me ata 10.000 kandidatet e tjere). Juve intelektualeve te diaspores perse ju genjen mendja se vetem ju mund ta nxirrni Shqiperine ne "selamet"?
Shqiperise i duhet dhe per ca vite Nano-Berisha.
Shqiperise i duhet edhe per ca vite korrupsioni e kontrabanda.
Nqs intelektualet shqiptare ne diaspore kane ngelur pa pune, po u them se shpresojne kot nje vend te rehatshem pune ne Shqiperi ku beten shume lek, po nuk paten mbeshtetjen e nje politikani dhe po nuk hodhen vallen sipas ritmit qe partia e tije luan.
Keto jane ritmet e Shqiperise dhe cdo mendimtare qe hedh idene per ti pershpejtuar e ka fantazi. Per hyrjen e lire ne Europe une mendoje se shqiptaret do vazhdojne edhe per ca kohe me viza fallco me kamione apo forma te tjera per tu larguar nga Shqiperia duan apo nuk duan politikanet shqiptare, do apo nuk do Europa. Atije qe i gryen stomaku per te ngrene nuk do pres nga Nano-Berisha apo Europa te hapin dyert po do "verdhoje".
Ah!
Po u beje nje analize te trashe te fenomenit Nano-Berisha, korrupsion- kontrabande dhe zhvillimit. "Te fortet" qe merren me "pislliqe" dine te investojne leket vetem nerper lokale dhe hotele sepse nuk dine te bejne gje tjeter. Nano-Berisha me leket e korrupsionit e te kontrabandes do ngrejne kooperativa dhe fabrika dhe keshtu do minimizojne papunesine. Pra del qe kontrabanda dhe korrupsione eshte ne dobi te popullit. Keshtu ka ndodhur pak a shume edhe ne Amerike 100 vjet me pare.
Pershendetje i nderuar
Do te isha shume i merzitur n.q.s endrrat dhe shpresat do te me kishin mbaruar. Endrrat dhe shpresat i kisha te sulmuar seriozisht(besoj dhe te tjeret) vecanerisht '97,si dhe gjate luftes se Kosoves, qe te dyja keto te pandara dhe te servirura si sanduic antishqiptar i dirigjuar nga fqinjet tane antishqiptar. Po e pranoj se Shkumbini me dukej si vendi i vetem i ngelur per popullin tone, ishte nje kohe e veshtire qe mos u kthefte kurr, mos u rrente ne koke as Grekerve e as Serbeve....
E tani?
Qe pas vetem disa vjeteve nje realitet i ri , probleme te reja te vjetra...dhe me endrra dhe shpresa perseri, dhe kjo fal zhdervjelltesise se ketij populli qe nuk dorezohet, nuk perkulet...
E vertete eshte i nderuar "uragani", JEMI NE NJE SITUATE SHUME TE VESHTIRE SI KOMB, POR KUR ME MIRE NUK KEMI QENE.
Kur shoh prapa dhe shoh se ku ishim, menjehere behem optimist per ardhmerine.
Shqiptaret ne pergjithesi jane me te informuar me situaten boterore, i dine miqte dhe armiqte e vet, dhe jane pozicionuar si komb, duke kerkuar qe te numerohen dhe te merren parasysh dhe ta. Deri para disa viteve ishim kerkundi, KERKUNDI fare, te rrezikuar me c'farosje. Ne nderkohe u bene shume gjera ne pergjithesi , dhe shume gjera ne shqiptaret i beme ne vecanti(kryem shkolla te reja, fituam eksperienca te reja, ritem kapitalin familjar etj.), me te cilat mund te jemi dhe te mos jemi te kenaqur, por nuk mund te MOS themi se ne teresine e problemit NUK jemi me mire se ishim dhe na jane rritur endrat dhe shpresat.
Me pelqen menyra se si rezonon duke e hapur problemin, dhe duke e ngjyrosur pak, pa e lene bardhe ezi, kur i permend 10 000 nepunes dhe te uritur per poste prapa njerit ose tjetrit, dhe kjo eshte kudo ne bote ashtu, sigurisht jo ne formen tone te ashper.
Si c'do popull tjeter ne kete rruzull, do perparojme me shpejte kur te mesohemi qe ti themi njeri tjetrit sa me shume TE LUMTE dhe ME FAL. Keto dy fjale si mbreter dhe mbreteresha qe jemi (te gjithe pa perjashtim), do na zbresin pak nga siper rete(MBRET------MBI RET), dhe do shohim(me shprese) se perfundi nesh ka toke dhe nje toke besa shume e bukur.
Me fal n.q.s tingellon sikur po bej moral, nuk po te drejtohem ty ne vecanti, por ashtu po "masturboj intelektualisht" ne menyre publike, dhe kerkoj ndjese n.q.s e banalizova pak , por keshtu munda te shprehem me mire per castin.
Shume mire e thua ti"uragani", se a do te munden qe te shtyhen 10 000 me 10 000 te tjere. Kjo shtyrje mua nuk me pelqen , ky perdorim brylash dhe grushtash eshte i demshem. Nje nga problemet tjera qe ne kemi eshte se nuk kemi rradhe(nuk mbajme rradhe), keshtu me i forti dhe i paftyri blen buken i pari, ze postin i pari(dhe nuk e leshon), dhe tjetri i urti i durueshmi, fytyrebardhi, ngelet pa buke dhe pa post.
N.q.s nuk mbahej rradha nga bleresit atehere do lypsej qe bukepjekesi ta merrte situaten ne dore dhe te ndante buken me rradhe dhe ndershem(sigurisht me dashje-padashje dikush fatkeq. do lihej ne hije), por per kete parakushti do ishte qe bukepjekesi te ishte pervec i shkathet per te pjekur buken, te ishte i ndershem dhe ai vete(te pelqente fair-play-in), si dhe te kishte aftesi organizative si dhe respekt dhe BESIM tek bleresit.
Kjo eshte dijagnoza pra te cilen te gjithe ne e perserisim si nje manter Budiste me fjale me te ndryshme, gjithnje me kuptim te ngjajshem.
Cili eshte ilaqi?
Te gjejme nje bukepjekes tjeter(natyrisht ashtu si thua ti ne menyre te drejte pragmatike te hame buke{therime} qe te mbijetojme nga bukepjekesi i tanishem, nuk e vrasim fizikisht, duhet vetem ta lejme pa biznes). Por ku do ta gjejme bukepjekesin e ri?
Te shpallim konkurs?
Konkursi eshte i shpallur qemoti.Ne kemi fatin qe sot kemi mediume te shumta ku shohim bukepjekes kandidat te ndryshem, me qindra, me mija. Provojme "buken" e tyre perdite e pernate neper TV-te e ndryshme , gazeta etj. Provojme buke te ketille e te atille njera hahet disi tjetra as nuk shihet... Kemi buke te mykur e cila mundohet te na rishitet si e fresket, dhe per cudi disa e blejne(ndoshta per shkak te kepurdhave ne te, narkogjene), kemi tjeter te fresket, por akoma te papjekur thote dikushi.
Ne rradhe te pare te lavderojme te gjithe kandidatet qe guxojne te kandidohen , por ti perkrahim sinqerisht jo sa per forme. Ata te cilet provojne per here te pare , ta kene mbeshtetjen dhe besimin derisa te provojme dhe buken e tyre...... Une besoj se do ta gjejme sepse kemi shume dritare dhe balkona neprmjet medias qe te kemi nje probabilitet shume te madh dhe real qe ta perfundojme me sukses.
Ne nderkohe kur ne te vendosim se duam nje lloj tjeter buke, te re , te fresket, mos u habitni se bukpjekesit e vjeter do mundohen te permisojne kualitetin e bukes se tyre....
Optimizmi im mbeshtetet edhe ne vet kete bisede qe ne po e bejme tani ketu ne kete forum.Edhe ky forum dikur ka qene vetem "enderr" dhe "shprese" e dikujt. Sot eshte nje dhome virtuale, me afro 2500 "dhomar", djem dhe vajza , te gjithe flasin shqip dhe te gjithe dine te shkruajne. Te gjithe shpenzojne-me ore te tera tru njerezor duke diskutuar per hallin e perbashket te njerezve te quajtur shqiptar-e. Keshtu i nderuar nje enderr dhe shprese e dikujt dikur per nje web-faqe funksionale shqiptare eshte bere realiteti yt dhe i imi, sepse shte punuar vyeshem dhe sinqerisht, me perkushtim....Eshte bere endrra realitet.
Pershendetje.
Me ben pershtypje nje gje ne kete muhabet; me sa duket ato dyshimet dhe "akuzat" e dikujt se Mjaft eshte nje OJQ qe po shkon drejt politizimit dhe shkrirjes me dike tjeter, pra me ate qe duan "te fortet" ose me mire ta themi ndryshe, me ate qe duan te huajt,po vertetohet edhe njehere po vertetohet ajo qe tashme dihet ne histori; shqiptaret s'jane te zotet te veteqeverisen.
As me intereson se kush do te jete "i zgjedhuri", si do te vije dhe sa do "haje", ajo qe me shqeteson eshte se edhe njehere ne, shqiptaret, po shkojme me kembet tona drejt "vathes" ku po na drejtojne te tjeret.
Lupus Iliricus, deri me sot nuk kemi pare ndonje te mire nga ndihmat e "miqve" britanike dhe amerikane, perkundrazi, kur e pane se Shqiperia po u rreshkiste perseri nga duart e permbysen dhe e shkaterruan. Nuk jam ne nje mendje me ju kur thoni se po e moren ne dore "te fortet" do te behet Shqiperia, perkundrazi, nese arrijne qe ta hedhin ne dore, te jeni i sigurt qe Shqiperia do te jete vetem nje shprehje gjeografike. Nuk dua t'ju zhgenjej me kete mendim timin, por e pashe mire se kush qe Amerika ne 97, e pashe mire se cilet jane fqinjet tane , po e shoh mire sesi po shkon Shqiperia drejt stabilizimit. Nuk di sesa dhe si jeni te informuar per ngjarjet e 97 , por dua tju siguroj, nese nuk do te kishin dashur amerikanet, asgje nuk do te ndodhte. Thjesht ne ate periudhe vendi yne u ndodh perpara interesave te tyre dhe ata perfituan ne maksimum.
Problemi kryesor per ne shqiptaret eshte se ne akoma nuk dime se ku jemi, akoma nuk e dime se cilet jane miqte tane te veretete, akoma jemi te shperndare si kokrrat e misrit, akoma vazhdojme e do te vazhdojme te qeverisemi nga "miqte" qe vetem miq nuk jane. Si do te quhet politika e jashtme shqiptare ne kete kohe kur doren e zgjat ne Europe dhe koken e kembet kerkon ti mbaje ne Amerike? Si do ta vleresojme kete gje kur partneri kryesor politik per Shqiperine eshte U.S.A, kur donatori dhe ndihmuesi kryesor per Shqiperine eshte Gjermania dhe pastaj vjen EC? Si do te quhet zhvillim per politiken shqiptare brenda vendit kur ekonomia eshte e shkaterruar, kur dikush ngrihet e ben rremuje per ca kohe , gjersza te perfitoje diçka per vete , pastaj e mbyll gojen e kthen koken ne anen tjeter? Do te arrijme ne te luftojme korrupsionin duke vendosur ne krye te vendit te korruptuarit? Kerkojme te behet dhe ne Shqiperi nje levizje si ajo ne Gjeorgji, por a jemi te sigurte se do te kemi te njejtin perfundim, a jemi te sigurte se do te kemi nje rezultat te kenaqshem? Le te mendojme dhe pak per kete , jo vetem te ndryshojme diçka ne emer e ne administrate te ngelen po ata,si dikur PPSH=PSSH, ose si duam te bejme tani Mjaft=Parti politike ne sqetullen e nje grupi politik.
Eshte e drejte ajo qe thuhet se duhet te kete ndryshime, por te kete me te veretete ndryshime dhe jo te heqim ujkun per ti zene vendin me çakallin, qe te dy jane kusherinj, grabitqare. Me mire do te jete te shohim me kujdes se kush eshte Mjaft, ç'fare ka si qellim ne te vertete, ç'fare ka si platforme dhe si qellim, cilat juane mundesite qe ka per te bere njue" ndryshim te tille, nese ka mundesi pse jo, le te vihet ne krye te vendit. Por te kete si anetare nderi persona si Ismail Kadare , nuk do te thote se ka mundesite intelektuale dhe fuqine politike per te bere te mundur nje gje te tille. Te besh politiken e nje vendi duhen shume gjera, jo vetem te qenet i famshem. U permend ajo fjala "bukepjekes", jam dakort qe duhet te gjejme nje "bukepjekes" tjeter, por deri atehere duhet te ruajme dhe "bukepjekesin" qe kemi, jo te heqim kete qe kemi dhe te presim sa te gjejme nje tjeter, e ne vend se te vuajme nga uria te veme nallbanin te na pjeke buket. Pra dua te them; para se te flasim duhet te shohim se ç'fare eshte bere dhe ç'fare behet per te merituar kete "diplome".
sa per Uraganin; vertete ketu e 100 vjet me pare ne Amerike ka patur korrupsion te tille, por te mos harrojme se nuk jemi me ne epoken e gurit, sipas kesaj mendesie ne duhet te leme te trashen disa sepse para 100 vjetesh dikush ka patur te njejtat probleme, e duhet te pranojme se nuk kemi mesuar asgje nga Historia. Shqiperise nuk i duhet asnje minute dyshja Nano_Berisha, por duhet te gjeje me çdo kusht nje rruge te mesme, te heqe qafe keta qe po i zene frymen dhe te kerkoje nje udheheqes te ri. E gjitha kjo pa gjakderdhje si ndodh rendom, pa shkaterrime e djegje, por si njerez qe dine te ruajne vlerat e shoqerise. Eshte e vetmja gje qe po na mungon deri me tani, sensi i te qenit njeri, i te qenit shoqeror, te tjerat vijne gradualisht dhe pa pasoja te demshme per vendin. Le te ndryshojme pak mentalitetin, le te shohim qe emri "bajraktar" apo "bej" nuk lindi vetvetiu, jemi ne qe e kemi shpikur, pra le te dime se kujt dhe pse tja japim nje emer te tille, atehere nuk do te kemi me nevoje te hedhim trute neper faqe web ose neper mitingje pa vlera.
te me falni nese u zgjata pak dhe nese jam i paqarte per dike, por sipas meje eshte rruga e vetme per te arritur aty ku duam.
Re: Ne pergjigje te BlEdUmI-it
Citim:
Po citoj ato që tha edzaloshnja
Të huajt, në vendin që u takon
Nga David Landsman Ambasador i Britanisë së Madhe në Shqipëri
Shekulli (28 Maj 2003)
Pse Ambasada Britanike ka dhënë fonde nga buxheti i saj i kufizuar për të mbështetur ca aktivitete të çmendura studentësh? Pse të mos shpenzohet më mirë për gjëra që u shërbejnë njerëzve, si pajisje për një spital, ca metra rrugë? Pyetje me vend. Ambasadorët britanikë gjithmonë mendohen mirë përpara se të shpenzojnë para, dhe unë sigurisht u mendova shumë përpara se të bija dakord për të mbështetur MJAFT. Vendosa se MJAFT është një investim i mirë për të ardhmen. Përse?
*Ambasador i Britanisë së Madhe në Shqipëri
Dicka per Uraganin.
Ideja e pasurimit me ane te trafiqeve nuk eshte e re. E ka patur dhe Sali Berisha ne periudhen 92-96 dhe e zbatoi haptaz. Cdo politikan deshiron te ofroje mireqenie per popullin, per kete mund edhe te mbylle syrin ndaj kriminalitetit. Megjithate ekziston nje limit ne kete menyre jetese kriminale. Nese zhvillohet shume ekonomia e kriminalitetit i bie qe qeveria mos jete istitucion i fuqishem, mos kete mundesine te vjele taksa, dhe mos te beje dot reforma ekonomike. Kjo impotence ka qene gjithnje aktuale ne vitet e demokracise. Prandaj edhe Shqiperia eshte cilesuar si Kolumbia e Evropes.
Koha e pasurimit me trafiqe dhe kriminalitet ka skaduar. Europa nuk e rinovon me dhe pretendon qe Shqiperia te zbatoje rregullat nqs do te ulet ne tavolinen e tratatives. Prandaj kjo ide e krimit ne dobi te popullit duhet abandonuar perfundimisht. Aq me teper qe sot krimi, ndryshe nga situata e rremujshme e periudhes Berishiane, nuk shkon aspak ne dobi te pasurimit te shtresave te popullsise.
Sot qeveria duhet te kete me teper fuqi ekonomike dhe kjo behet pikesepari duke eliminuar evazionin fiskal te tregjeve kriminale. Jo me kot qeveritaret i kane syte tek doganat, te cilat jane burimi kryesor i te ardhurave ne arke. Kuptohet qe evazioni vazhdon por te pakten mafiat e skafeve dhe droges nuk kane fuqine kryesore ne dore sic erdhi puna ne vitet 95-98.
te gjithe presim nje alternative por ndryshe nga endrrat e shumices prej nesh MJAFTI nuk do behet alternative politike. me vjen keq qe zhgenjeheni.
ka qene dicka qe e kane dashur shume veta ta shohin prandaj i eshte bere dhe nje propagande e tille.
ajo mbetet levizje qytetare sic e tha dhe njeri prej org te saj lexoni sa vijon:
http://www.forumihorizont.com/showt...10&pagenumber=5
ka qene nje konfuzion publicistik ..........
MJAFT-i dhe unë
Nga EDUARD ZALOSHNJA
Verën e kaluar, kur fushata MJAFT po i afrohej fundit, ambasadori britanik në Tiranë botoi një artikull në gazetën Shekulli, në të cilin e vleresonte fushatën si të suksesshme në misionin e saj për shkundjen e apatisë ndaj keqqeverisjes dhe plagëve të shoqërisë shqiptare. Të të njëjtit mendim ishin edhe përfaqsia e OSBE-së në Tiranë, kongresmenët amerikanë Engel e Lantosh, si dhe Këshilli Kombëtar Shqiptaro-Amerikan. Dhe i të njëjtit mendim ishte edhe Shtabi Ekzekutiv i fushatës.
Suksesi i fushatës së parë e shtyu Shtabin Ekzekutiv të MJAFT-it të aplikonte për financimin e një fushate të dytë -- fushatën "Këtu vendos unë!". Ajo fushatë synonte të sensibilizonte votuesit që të tregoheshin të vemendshëm gjatë fushatës zgjedhore për pushtetin lokal, në mënyrë që votën e tyre ta jepnin për ata kandidatë që kishin gjasa të bënin më shumë për komunitetin. Dhe afër mbarimit të fushatës, djemtë dhe vajzat e MJAFT-it menduan ta përdornin eksperiencën e fituar për ta transformuar atë në një lëvizje afatgjatë që do të synonte artikulimin e shqetësimeve të shqiptarëve të thjeshtë nëpërmjet protestave, peticioneve, lobingut, dhe të tjera forma të ngjashme të aksionit civil.
Në momentin që bënë vendimin përfundimtar në lidhje me lëvizjen, ata ftuan Ismail Kadarenë për t'u bërë Kryetar Nderi i Lëvizjes dhe e zgjeruan Bordin Këshillues me shqiptarë nga diaspora. Dhe këtu futem në skenë unë. Si një anëtar aktiv i diasporës që kishte shkruar disa artikuj në mbështetje të MJAFT-it, Shtabi Ekzekutiv më ftoi edhe mua të bëhesha anëtar i bordit. Dhe nga dita që e pranova atë ftesë, i mëshova idesë se misioni i MJAFT-it duhej të ishte gjenerimi i një lëvizje mbarëpopullore që eventualisht do të prodhonte një forcë të re politike të përbërë nga njerëz që nuk e gjejnë dot vehten as në bllokun politik të udhëhequr nga Nano dhe as në atë të udhëhequr nga Berisha. Një ide kjo së cilës i mëshoja fort si në komunikimet e brendëshme të MJAFT-it, ashtu edhe në shkrimet e mija publike, dhe e cila përputhej me idenë që kishin disa nga kolegët e tjerë të bordit për misionin e lëvizjes.
Kur MJAFT-i organizoi metingun e madh para Kryeministrisë, m'u duk se erdhi momenti që versioni që kisha patur në mendje për misionin e lëvizjes po materializohej. Ai meting m'u duk si një ortek që fillon i vogël në majë të malit dhe që përfundon madhështor në rrëzë të tij. Dhe në ditët që pasuan, nuk rreshta së shkruari për të. Si Shtabit Ekzekutiv, ashtu edhe publikut.
Duke mos qënë i vetmi zë publik që kërkonte që protesta para Kryeministrisë të shërbente si fillimi i ortekut që eventualisht do të hapte rrugën për lindjen e një force të re politike të fuqishme, pata përshtypjen se Shtabi Ekzekutiv do ta përqafonte këtë opsion. Por djemtë dhe vazat e shtabit, pasi peshuan sugjerimet e të gjithë atyre që publikisht ose privatisht iu ofruan këshilla (këshillat ishin të shumta dhe nga më të ndryshmet) vendosën përfundimisht që të rikthehen në formatin që kishin patur në mendje kur bënë kapërcimin nga fushatë në lëvizje. Pra që të fokusoheshin në artikulimin e shqetësimeve të shqiptarëve të thjeshtë nëpërmjet protestave, peticioneve, lobingut, dhe të tjera forma të ngjashme të aksionit civil.
Pas këtij vendimi të Shtabit Ekzekutiv, u ula të rilexoj me mendje të ftohtë artikujt e mij të shumtë ku, drejtpërdrejt ose tërthorazi, kisha argumentuar për shndërrimin eventual të MJAFT-it në një lëvizje politike. Shkak për rileximin u bë kjo pyetje që më mundonte: Kush është gabim, unë apo djemtë dhe vajzat e MJAFT-it? Dhe në fund të leximit dhe përsihatjeve të mija, arrita në përfundimin se asnjëra palë nuk ishte gabim! Përgjigje që nuk bën shumë kuptim? Hm..., le ta japim me më shumë fjalë.
Në çdo vend ku populli ka të drejtën e zgjedhjes së atyre që qeverisin, ekzistojnë dy mundësi ligjore që një grup njerëzish të pakënaqur me forcat politike ekzistuese të bëjë diçka për përmirsimin e qeverisjes. Njëra është nisja e një lëvizje politike për krijimin e një alternative qeverisëse më të mirë se ato ekzistuese, dhe tjetra është nisja e një lëvizje civile për t'i bërë presion forcave ekzistuese politike që të realizojnë një qeverisje më të mirë.
Rruga e parë ka potencialin për të dhënë rezultate më shpejt të prekshme, por përmban edhe më shumë rreziqe. Lëvizje të tilla, sidomos kur kanë qënë shumë të vrullshme, janë uzurpuar jo rrallë nga demagogë, diktatorë, gjysëm-diktatorë, e sharlatanë të turlillojshëm. Nga ana tjetër, lëvizje të tilla jo rrallë kanë dështuar të gjenerojnë mbështetje popullore në masën e domosdoshme për përmbysjen e status kuosë politike, duke përfunduar thjesht në parti pa peshë reale në jetën e vendit.
Dhe si në çdo investim, edhe në një investim politiko-shoqëror, kushdo që matet të investojë mundohet të vendosë në mendje një balancë racionale midis magnitudës dhe shpejtësisë së rezultateve të pritëshme nga njëra anë, e rreziqeve që paraqesin alternativat e ndryshme të investimit nga ana tjetër. Në rastin e MJAFT-it, djemtë dhe vajzat e tij vendosën të zgjedhin alternativën që ka potencialin e përmirsimit gradual të qeverisjes, duke anashkaluar alternativën që mund të sillte rezultate të shpejta por që ishte e mbarsur me rreziqet e sipërpërmendura. Me pak fjalë, ata demonstruan se bëjnë pjesë në grupin e njerëzve rrezik-shmangës dhe jo rrezik-përsipër-marrës (termat janë huajtur nga teoria e investimit). Dhe historia e investimeve të të gjitha llojeve ka treguar se, mesatarisht, njerzit që i përkasin grupit të parë kanë qënë jo më pak rezultativë se ata të grupit të dytë.
Në këtë pikë të leximit, ti lexues i dashur ndoshta mund të jesh bërë kureshtar të dish se ç'qëndrim do të mbaj unë tani që djemtë dhe vajzat e MJAFT-it kanë zgjedhur alternativën që nuk preferoja. Për ta shuar kureshtjen (në qoftë se të ka lindur), përgjigjia është se do të vazhdoj t'i mbështes. Madje do t'i mbështes fort. Dhe nuk do të pushoj së mbështeturi deri sa ata të realizojnë atë që askush nuk e ka realizuar ndonjëherë në Shqipëri -- konsolidimin e një lëvizje të fuqishme civile që do ta bënte zërin e shqiptarit të thjeshtë të ndihej në çdo skutë të pushtetit.
Si ka mundesi..??
Dje u zhvillua nje mbledhje e kryeministrit me anetare te te gjitha OJQ-ve ne Shqiperi.
Midis tyre,pa dyshim edhe E.Veliaj..
Pas mbledhjes,Veliaj u prenoncua ne TV :
--Kerkesa qe i beme Nanos,si organizate,ishte qe te kerkonte falje publike per tragjedine e 9 Janarit..
Si ka mundesi qe pas shume e shume protestash,Mjaft te jap kete deklarate perpara kryeministrit..???..Kur qellimi i saj i vetem deri tani ka qene rrezimi i Nanos...Mos ndoshta nuk ka guxim tja thoje ne sy kerkesen,kryeministrit,apo ndoshta duhet te mendojme se "Hipotezat" qe jane bere deri me tani ndaj Mjaft jane te verteta...
...nqs....
Nqs do ti shohim problemet vetem ne duke bere moral dhe per te treguar se si duhet te jene gjerat nuk besoje se ndryshojme gje apo te parashikojme se cfare do ndothe ne te ardhmen me Shqiperine. E verteta eshte se ne shqiptaret kemi dhene prova (dhe kur them ne shqiptaret nuk bej asnje perjashtim) se duam te perfitojme ose te bejme pasuri ne menyra te shpejte dhe nuk na ben syri ter perballe veshtiresive apo ligjeve. Kush periqet te veje pasuri me sakfe kush me droge kush me politike dhe ata qe nuk kane pasur mundesine ose nuk iu eshte dhene rasti per te bere njecik "korrupsion" u qan syri. Kush eshte ai burre ketu qe po te kishte nje politikane mbeshtetje nuk do ti kishte bere nje oferte per ndonje tender apo mos ti kerkonte ndonje tjeter favore? Pse more njerez kujtoni se edhe "Mjaft"it iu hap barku per shqiptaret?! Kjo eshte vetem lufte per pushtete. NUK MERRET NJERI NE SHQIPERI ME POLITIKE PER PATRIOTIZEM. Jo Nano e Berisha po as Mjafti e te tjere nuk shkojne se duan ti sjellin mirqenien shqiptareve po mendojne per vete. Tashme ka filluar START-i per tu pasuruar, ethethet e pasurise dhe njerezit jane bere te eger dhe luftojne me te gjitha format per tu pasuruar. Ne kete lufte sejcili mendon si ti krijoje mundesi vetes per te perfituar dhe per te bere korrupsin apo trafiqe.
Me llafe them edhe une qe ne Shqiperi duhet te behet ajo apo kjo por me vepra nuk besoje se do realizoje dot gje. Une e kuptoje qe ne Shqiperi gjerat duhet te funksionojne ndryshe por jam gjithashtu ne gjendje te kuptoje se nuk mund te ndryshojne per nje kohe te gjate.........
Uragani,
Ti mendon se cdo grupim njerezish eshte lufte per pushtet dhe pasuri. Nga kjo rrjedh se cdo bashkim personash per te formuar entitete si shoqata apo parti eshte i kote dhe pa vlere. Atehere ideja jote duhet te jete te vazhdojme jeten ne depresionin tone te ndare nga cdo lloj shoqate.
Atehere, pyes une, kur s'ke besim ne asnje grup njerezish pse shkruan ne keto tema. Mos valle sugjerimi jot mbetet jetesa anarkike pa asnje qeveri, pa parti, pa shoqata etj?
Ok e kuptuam qe ti nuk beson, pse nuk le te tjeret te besojne ne forma organizative me demokratike sesa anarkia?
Pershendetje
I nderuar "uragani", shkrimin tuaj me titull --NQS--, nuk do ta komentoj, sepse ate qe dua te them si reagim ndaj shkrimit tuaj, nuk do t'ju pelqej.
Sado po frenoj gishtat qe te formojne edhe dicka tjeter ne vazhdim mbi shkrimin ne fjale, nuk mundem pa shtuar, dhe per kete kerkoj falje:
"vjedhesi kur shkon te vjedh , lidh bicikleten e vet te mos ja vjedhin", sepse kjo eshte menyra se si funksionon truri i tij. nqs kjo e mesipermja ju kujton nje nga filmat e Adriano Celentano-s, po, ashtu eshte, aty eshte huazuar.
Sa u perket komenteve te tjera ( per mvaresine ), i pranoj me falemnderim, sepse jane po te jejtat kritika dhe komente te cilat pjesa e dyte e trurit tim ja ben pjeses tjeter(asaj qe ishkruajti ne formen te cilen ju e lexuat "black eagle").Jam dakord me ju ashtu si do isha dakord me vet-vehten,( dhe sigurisht ju prisni se kur do vazhdoj me POR), -por- argumenti tjeter ne rradhe e pjeses tjeter te trurit do ishte: Meqenese vetizolimi deri ne "barngrenje" u tregua si gabim, dhe mqs rruzulli yne sot i perngjan nje fshati te madh(ku ne perfaqesojme nje lagje te vogel-interesante do kisha shtuar), ne duhet te bashkpunojme me te pasurit dhe te fuqishmit e fshatit, sigurisht duke balancuar moralshem dhe duke rruajtur interesat me rrendesi te vecante per vecantine tone kombetare. Si sygjerim ne vazhdim te ketij mendimi do t'ju lutesha qe ne ardhmeri qeshtjen shqiptare ne marredhenjet nderkombetare ta shikoni duke inkuadruar Kosoven dhe viset tjera shqiptare ne Ballkan, dhe duke marr parasysh MVARESIT te cilet edhe fqinjet tane (per momentin pak me armiqsor), gjithashtu kane, dhe mendimi im eshte se xhelozojne ne marredhenjet speciale qe ne i krijojuam dhe i rruajme me miqte tane me te cilet kemi interesa te perbashketa.
Pra i nderuar "black eagle" kjo eshte njera pjese e trurit, e cila ka me teper argumente se pjesa tjeter e trurit. Une mendoj se kjo eshte ardhmerija e mbare e rruzullit fshat, qe ne te gjejme pika te perbashketa(sigurisht qe do biem ne kontradita me dashje-padashje, sa me pak aq me mire) edhe me fqinjet tane. Shpresoj se koha kur do bisedojme si te barabarte me greket dhe serbet te mos jete large, por se pari duhet te behemi te BARABARTE, duke e arritur kete me shume me forca vetjake(jam dakord me ju) por patjeter edhe me ndihmen e te tjereve, gjithmone duke u prirur nga idealet dhe qellimet pozitive ne dobi te te gjitheve.
Ne vazhdim dua te pershendes z."edzaloshnja", shkimet e te cilit i ndjek me endje te vecante. Ju pergezoj per sinqeritetin dhe guximinduke shtuar se ardhmerija shqiptare duket me e mire dhe me premtuese me individe si vetja juaj dhe miq te tille te cilet besoj dhe uroj te jene ne numer sa me te madh. Une dakordohem me mendimet e juaja te fundit ne vecanti, dhe ju falemnderoj publikisht per guximin dhe besimin ti ndani me ne, jane jashtzakonisht te vleresuara dhe shpreselenese.
:)
Fajtori.
Pse i trash muhabetet kot? Une nuk po ndaloje njeri qe te besoje, une po shpreh nje opinion timin qe nuk eshte profesional dhe nuk do te thote se eshte absolutisht i vertete. Keto jane mendimet e mia dhe une nuk po detyroje apo frenoje njeri te besoje (nuk kam as fuqi ta beje kete). Faktet tregojne dhe vertetojne ate qe une kam thene,se cdo politikane ka perfituar kur ka pasur mundesi dhe keta politikane jane popull shqiptare si une e si ti.
lupus iliricus.
Ke bere shume mire qe nuk ke shkruar ato qe nuk do me pelqenin se si perfundim do te kishim marre te dy BAND ( nuk ka lidhje me censure ne forum por ka lidhje me pergjigjen qe do te jepja).
Ate punen e hajdutit e ke kuptuar keq ti. Haduti kur vjedh, nuk mendon se demtone viktimen por mendon qe ti krijoje komoditete vetes. Kjo ka lidhje me hajdutin dhe jo me ata qe mendojne ndryshe nga z.E. Zaloshnja apo nga ty. Duhet ta ndash me katsh trurin qe te kuptosh ato qe thashe.
Ah se harrova!
Nuk eshte me trimeri te shkruash ne ditet e sotme ashtu si shkruan E. Zaloshnja. Ti jeton ne kohet e sotme dhe mendon si ne periudhen e Berishes.
Pershendetje.
Pa dashur te largohem shume nga tema qe eshte hapur, do te desha te shtoja diçka per te sqaruar ndonje keqkuptim te vogel ne lidhje me shkrimin tim ( natyrisht nese ka keqkuptime).
Nuk kam dashur te shpreh ate deshiren apo ndjenjen e veteizolimit ose te largimit te aleateve tane, thjesht dua te ve ne dukje qe asnjeri nga aleatet tane nuk sheh interesat tona por veç te tijat. Pra dhe politika shqiptare duhet te shohe me perparesi interesat e KOMBIT SHQIPTAR dhe jo vetem te zbatoje "direktivat". Ne menyre absolute nuk jam kunder aleateve, por jam per ate qe çdo gje te shihet me syrin realist, jo me ate sy qe duam ne ta shohim.
Sa per ate sesi politika shqiptare duhet te shohe çeshtjen e Kosoves dhe te viseve te tjera shqiptare jashte kufijve shteterore, jo pa qellim e theksova" interesat e KOMBIT SHQIPTAR", pasi ne te vertete, mbas ngjarjeve te fundit ne IRMJ, pak levizje ka patur nga politika shqiptare ne kete drejtim. E te jemi te sigurte per nje gje; nese shqiptaret do te integrohen te perçare ne Europe, atehere do te vazhdojme gjithe jeten te jemi vasalet e te tjereve.
Uragan.
Qe te kete nje pergjigje qe mund te mos na pelqeje eshte mese normale, por menyra sesi po pergjigjeni tregon nje fryme jo tolerante qe per fat te keq e keni shprehur dhe ne forma te tjera e ne vende te tjera. Eshte shume e lehte te marre dikush ban ne forum, por ajo qe na rendon eshte se nje dhenie bani tregon edhe nje nivel jo te kenaqshem te kultures tone.
Te gjithe jane ketu per te shprehur mendimet e veta, paçka se dikujt i pelqejne apo jo, por duke patur parasysh se nuk kemi ne asnje forme te drejte te fyejme dike per aresyen e vetme se nuk na pelqen mendimi apo shprehja e tij.
P.s Z. Zaloshnja, kerkoj falje per kete nderhyrje ketu, nese e shihni te nevojshme mund dhe ta fshijme kete msg.
Ne rradhe te pare dua te thekesoj se Miqte e jashtebn na kane ndihmuar jo pak kohet e fundit. madje edhe ne kohen e Luftes kunder fashizmit me arme, bombardime avjonesh, para dhe mbeshtetje politike.
Nder te tjera nese nuk do te na kishin ndihmuar Turqia, Austria dhe Amerika ne nuk do te ishim nje vend i pavarur sot e kesaj dite.
Historia na meson se ka plot raste kur interesat e paleve nderthurren. Jo sakrifica per mikun, por nderthurrja e interesave ben qe te te mbeshtesin fuqite e medha apo te vogla. Turqia e ndihmoi Shqiperine qe te behej e pavarur dhe e furrnizoi me kuadro te vlefshem sepse donte te linte ndikimin e saj ne Ballkan. Nga ana Tjeter Anglia ndihmoi Turqine sepse nuk donte qe perandorine Turke ta zevendesonte ajo Ruse. Ali pashe Tepelena ndihmoi levizjen greke jo sepse iu dogj barku per greket por sepse kryengritja greke e çlironte Aliu nga presioni i fuqive Turke. Historia eshte e mbushur me kompromise te tilla te cilat jane specialiteti i politikaneve ti shfrytezojne sa me mire ne favor te tyre dhe te kombit te tyre.
Me Uraganin nuk humb kohe te replikoj dhe as me ata qe i gjejne apo justifikojne problemet me kohen e Berishes.
Analiste!
Mjafti ka theksuar shume here me force se eshte nje LEVIZJE QYTETARE dhe jo nje force politike. Shume nga personat ketu e akuzojne se do te kthehet ne Parti politike dhe shume te tjere e fajesojne sepse nuk ofron zgjidhje politike. Ti si eksperte e diplomacise duhet ta dish me mire nga ne se cfare do te thote LEVIZJE QYTETARE. Per me teper Mjaft! po sjell nje edukate te re ne arenen shqiptare. Ne vitet e ardhshme te jeni te sigurte se do te dalin me dhjetera Mjafte te tjere qe do te kene emra te ndryshme dhe programe te ndryshme por qe nuk do te nderrojne qellimin e tyre.
Do te formohet nje SHOQATE E KONSUMATOREVE qe do te mbroje bleresit shqiptare nga padrejtesite qe behen. Do te krijohen shoqatat studentore te cilat do te luftojne per te drejtat e studenteve dhe lehtesirat e tyre. Do te krijohen sindakatat serioze te cilat do te ndjekin nga afer kontratat e punetoreve dhe do te luftojne per realizimin e tyre dhe per krijimin e kushteve sa me te mira per kategorite te cilat mbrojne dhe do te ushtrojne presionin e tyre me greva derisa te realizohen kerkesat e tyre te ligjshme.
Pra nje shoqeri civile ka nevoje per levizjet qytetare te cilat mbrojne interesat e shtresave te ndryshme qe perfaqesojne. Ndaj me vjen çudi qe ju analiste nuk arrini ta kuptoni diferencen dhe misionin e nje levizjeje qyetatre nga nje levizje politike e ideologjike.
Ceshtja ketu nuk eshte te nenshtrohemi dhe te sakrifikohemi per ata 10.000 nepunes dhe politikane, por, te mbrojme interesat tona me format civile te kerkimit te tyre.
Z. Zaloshnja.
Me pelqen menyra si e keni trajtuar Ju fenomenin e emigrimit por nuk mund te bie dakort me Ju lidhjes qe i beni ketij fenomeni me politiken apo zgjidhjes me forma revolucionare. Po te kujtoje se edhe italianet emigrojne ne ditet e sotme sepse edhe ne Itali niveli i papunesise eshte i larte. Kjo nuk do te thote se klasa politike ne Itali eshte e deshtuar dhe nevojitet qe studentet italian te rrezojne qeverine e Berluskonit. Shqiptaret nuk kane 12 vjet qe emigrojne por shekuj dhe kjo do te ndodhe per nje kohe te gjate. Kjo do te ndodhe edhe pasi ne Shqiperi te jene zgjidhur shume prej problemeve sepse do emigroje ajo shtrese qe nuk eshte e kenaqur me menyren e jeteses qe i ka rene ne pjese. Si mendoni Ju qe politikanet shqiptare nuk u iinteresone dhe si rrjedhoje nuk lejojne qe shqiptaret te levizin lirshem neper bote? Ja ku po ta them se vetem per kredo politike(sic bejne rendome) ata do realizonin nje gje te tille po ti kishin mundesite. Nuk eshte ne mundesine e politikes shqiptare livizja e lire e shqiptareve dhe kete ju e dini shume mire. Nqs ju e beni lidhjen me politiken sepse beni pjese ne nje grupim tjeter dhe per interesa te tjera u intereson kjo lloje teorie atehere jeni i justifikuar.
black_eagle001
Ndoshta tingelloi keq ajo cfare iu drejtova "lupus iliricus" por doja vetem ti kujtoja ate shprehje qe z. Zaloshnja e ka perzemer : "Mos i be te tjereve ate qe nuk do doje te tjeret ta benin ty!". Do te ishte me korrekte nga ana juaj ti terhiqnite vemendje edhe "lupus iliricus" persa me shkroi pasi e imja ishte vetem nje "replike".
Ammi
Kur te mbarosh ate studimin e 3275 mbi burgun e Burrelit te lutem me kthe ndonje pergjigje per nje pyetje qe te kam bere se nuk po me ze gjumi!
pershendetje
Hoj polloi---per njerezit--mbi jeriun. Gjithcka eshte politike, asgje nuk eshte jashte saj. C'do lloj levizjeje, c'do lloj marredhenje njerezore eshte ne thelb politike , sepse eshte e perbere prej njeriut, eshte per njeriun...hoj polloi.
Natyrisht qe jo gjithcka eshte politike ne kuptimin e ngushte te fjales, ate kuptim qe ne kuptojme ne shikim te pare.
Dhe poashtu, me se natyrisht ne kuptimin e gjere te fjales, eshte politike psh, se kush eshte ne krye te FFSH-se(a mund ti kujtoni emrat e tyre keto 13 vite te fundit, dhe a gjeni dicka qe korespondon me politiken), cilat programe televizive shihen-shiheshin ne pjese te ndryshme te shtetit, cilat ndermarrje i "ndertojne" urat mbi rruge te rrendesishme si korridori 8, kush eshte ne krye te kishes shqiptare dhe ne c'far "GLUHE" u drejtohet besimtareve te "vet", dhe sa shqiptar anetar te se njejtes shqetesohen per kete, politike eshte dhe marredhenja e re e cila eshte krijuar ne familjen (celiza e kombit) shqiptare, ndryshime te krijuara nga ndikimet e mevonshme te vrullshme shoqerore, marredhenja ne sistemin edukativ nxenes-pedagog, "kepurdhezimi" i medias se shkruar dhe asaj elektronike, mbjellja e ketyre ose atyre prodhime bujqesore, dhe sidomos eshte politike DISKUTIMI mbi keto dukuri, edhe me politike eshte ndikimi mbi kahjen e ketyre dukurive, dhe sigurisht se ne vazhden e kesaj logjike POLITIKE eshte edhe levizja civile e c'faredollojshme . Politika te nderuar eshte arti i te persosures, dhe si psh. thika e cila mund te perdoret per te prere buken, si dhe per te vrare njeri, ne mvarresi nga perdoruesi mund te jete negative ose pozitive(dhe me kete une nuk thash asnje gje te re , jam i vetedijshem).---Pra politika mund ti duket dikujt si MJET per tu vetpasuruar(pra si je thike qe vret--ne rradhe te pare e vret vet-vehten, ose mund ti duket si MJET par te permiresuar jeten e antareve te shoqeris, mundesisht nje pjese sa me te madhe te saj(pra si thike per te prere buke---dhe buke ne rradhe te pare e ofruar tjetrit).
E permend kete sepse dua te coj uje tek mulliri qe bluan miellin i cili gaton buken qe ka shijen e asaj te cilen e tha pak me siper "Ami"(fjali pak "kaqurele" kjo- ha ha).
Analize shume e mire dhe e kthjellet per ndikimin e nje levizjeje si MJAFT!.
Ne vazhdim dhe si perfundim, do te shtoja se MJAFT! po rregjistron rezultate.
Kjo duke mar parasysh vetkritiken e kryeministrit aktual shqiptar(une po them si gjithmon ate qe ju doni ta degjoni-doni vetkritike?them vet kritike), thirja e kryeopozitarit aktual shqiptar (per angazhim te fytyrave te reja politike per ti ndihmuar fytyren e tij te vjeter politike), shkrimi i mbretit aktual mbarshqiptar(une perfundimisht fola si simbol, qe duhet te jem )....
Por ajo qe eshte me e dobishme eshte ajo qe bluan ne intimitet ne koken e c'do shqiptari, sidomos ne koken e atyre te cilen mendojne tash me se si te krijojne MJAFTE te tjera si dhe te gjitha ato asociacione te cilat i permendi "Ami", si pasqyrim i asaj qe demokracija me te vjetra se e jona kane krijuar per hir te mbarvajtjes dhe vazhdimit me te suksessshem te simbiozes ndermjet shtetit dhe individid(edhe sikur ky individ te jet pak si i "veshtir", sepse ka vetendjesin dhe madherine e mbretit).
p.s: i nderuar "black eagle", kam pershtypjen se kuptohemi me teper se pasqyrojne shkrimet "tona", tungjatjeta.
PERGJIGJE URAGANIT
Ju diskutoni per emigracionin legal, ndersa une ne artikull diskutoj per emigracionin ilegal. Ky emigracion po i ben miliardere trafikantet qe e oragnizojne ate, dhe po shkakton cdo dite qindra viktima ne bote. Dhe pyetja qe shtroj une eshte ne se duhet paksuar oferta per emigrim ilegal (pra t'i behet sa me i veshtire trafikanteve ushtrimi i aktivitetit te tyre), apo duhet pakesuar kerkesa per emigrim ilegal. Ne qofte se zgjidhet rruga e dyte per Shqiperine, sipas meje, nje ndryshim politik eshte hapi i pare i domosdoshem, por jo i mjaftueshem, qe duhet ndermarre.
Trego 37 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.