Forumi Horizont Gjithsej 3 faqe: [1] 2 3 »
Trego 23 mesazhet në një faqe të vetme

Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Psikologjia (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=6)
-- Frika (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=17914)

Postuar nga shelgu datë 09 Gusht 2010 - 18:47:

Frika

Cfare eshte frika?

Nje koncept shume pak i studiuar dhe aq shume i njohur.

Ka shume perkufizime per kete nocion. Si mendoni?

Postuar nga Antip@tre@ datë 09 Gusht 2010 - 18:55:

Re: Frika

Citim:
Po citoj ato që tha cedrus
Cfare eshte frika?

Nje koncept shume pak i studiuar dhe aq shume i njohur.

Ka shume perkufizime per kete nocion. Si mendoni?

frika esht 1 emocion si gjith emocionet.
Frika sherben te ruhesh nga reziqet
kur ne ndjem frik , trupi paralizohet per 1 moment dhe jep kohen
qe te maresh 1 vendim.Kur ne jemi ne gjendje frike gjaku qarkullon me shpejt duke na dhen mundsin , forcen per tu larguar nga reziku apo te perballemi me te.
koncepti global ky

pastaj kemi frik qe vjen nga ankthi , nga stresi, fobit dhe shum te tjera.
komente duhet te ket shum

Postuar nga shelgu datë 09 Gusht 2010 - 20:09:

Ne fisiologji pershkruhen dy lloj reagimesh nga frika:

-Si tiger dhe

-Si lepur.

Ne te dy rastet, frika sherben si nje nxites i fuqishem, per te prodhuar disa lende kimike.

Keto lende sherbejne si ngacmues te fuqishem, per te kryer veprime plotesisht te percaktuara. keto lende jane:

Acetilkolina dhe

Epinefrina

Ngacmimi i njeres te detyron te veprosh si "lepur" pra te hidhesh perpjete kur trembesh dhe te vraposh per t'u fshehur diku.

Ose te hidhesh perpjete, por duke vepruar si "tiger' te nxjerresh thonjte dhe t'i cjerres turrinjte atij qe te trembi.

Por ka edhe raste te tjera, kur ne momentin e pare vepron si lepur i trembur dhe s'di ku te futesh, dhe pastaj se ku ee gjen guximin dhe behesh tiger e nxjerr thonjte e do te luftosh.

Pa shikojeni veten? Ku mendoni se hyni?

Postuar nga BIONDIA datë 09 Gusht 2010 - 23:31:

Citim:
Po citoj ato që tha cedrus
Ne fisiologji pershkruhen dy lloj reagimesh nga frika:

Pa shikojeni veten? Ku mendoni se hyni?

Ke te dyja hy cedrus mendoj se hy si lepur kur jam perpara nje kemishe te bardhe qe me prek trupin dhe uroj qe te shkoje mire cdo gje dhe si tiger kur kam menduar se duhet te luftoj gjerat qe dua .Frika eshte pjese e jetes tone vetem nga nje gje kam frike nga semundja te tjerat di ti perballoj.

Postuar nga shelgu datë 09 Gusht 2010 - 23:40:

Citim:
Po citoj ato që tha BIONDIA

Ke te dyja hy cedrus mendoj se hy si lepur kur jam perpara nje kemishe te bardhe qe me prek trupin dhe uroj qe te shkoje mire cdo gje dhe si tiger kur kam menduar se duhet te luftoj gjerat qe dua .Frika eshte pjese e jetes tone vetem nga nje gje kam frike nga semundja te tjerat di ti perballoj.

Bluza e bardhe i tremb te gjithe Bjonde, por mendoj qe i tremb me shume paralelizmi qe behet me semundjet.

Mos te zente thuaj.

Postuar nga AngelDevil datë 10 Gusht 2010 - 01:51:

Frika ruan vreshtin thote ki komshiu im Cedrus ... nashti ma shpejo pak se ty te kena per keto pune

Postuar nga shelgu datë 10 Gusht 2010 - 06:05:

Citim:
Po citoj ato që tha AngelDevil
Frika ruan vreshtin thote ki komshiu im Cedrus ... nashti ma shpejo pak se ty te kena per keto pune

C'pune kam une me te rrujtmet me, Oj. Berber eshte daja i Glakut.

Ke vjedhur ndonjehere ne vreshte te huj ti Angjel? Jo? Provoje, nuk ka kenaqesi me te madhe. Frike dhe kenaqesi bashke.

Fryke i thone ndryshe.

Postuar nga Deb* datë 28 Dhjetor 2010 - 06:26:

Frika eshte reagimi ndaj dickaje te panjohur, te papelqyeshme, apo dickaje qe ve n erezik jeten e tyre. Ka efekte pozitive, po ashtu neg. Pozitive sepse te shtyn ne nje fare menyre te mbrosh vetveten duke u shmangur situatave qe paraqesin rrezik.
Frika nga burgu apo gjobat, dhe pasojat qe vijne prej tyre i shtyn njerezit te mos shkelin ligjin, te mos bejne dicka te jashteligjshme, etj.
Neg. sepse ka efekt frenues. Frika se do deshtosh, te ben ndonjehere te mos ecesh perpara, apo te mos marresh insiative per te bere dicka.. etj.
Mire eshte te kesh frike mendoj une. Ata qe si tremb asgje me duken pak te rrezikshem.

Postuar nga lorie datë 05 Qershor 2013 - 07:32:

Citim:
Po citoj ato që tha Deb*
Ata qe si tremb asgje me duken pak te rrezikshem.

Me mire i rrezikshem se i/e 'paralizuar'. Frika duhet sfiduar -ky eshte fillimi i lirise.

Postuar nga Deb* datë 05 Qershor 2013 - 19:31:

Citim:
Po citoj ato që tha lorie

Me mire i rrezikshem se i/e 'paralizuar'. Frika duhet sfiduar -ky eshte fillimi i lirise.

Dakort por nuk mendoj se vlen per cdo lloj frike. Kemi frike per dicka kur e dime qe nuk ja vlen ta sfidosh se ka vetem pasoja negative per ty. Ti e di qe po te hidhesh nga nje lartesi e madhe mundesia me e madhe eshte te vdesesh. A ja vlen ta vesh veten ne prove ne kete rast? Ose ke frike te thyhesh ligjin kur mendon pasojat. Si mund ta sfidosh kete frike? Duke mos e vrare mendjen per pasojat? Degjova nje lajm dje kur nje burre kishte 92 ndjekje penale ndaj tij. Ai nuk e njihte friken, ndruajtjen. I ka thene jetes ik..... Heren e fundit e kishin arrestuar se peshtyu nje punonjes ne supermarket. Nuk mendon se liria e tij cenon lirine tende? Frika nuk ka vetem efekt negativ, por dhe pozitiv.

Gjithsej 3 faqe: [1] 2 3 »
Trego 23 mesazhet në një faqe të vetme

Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.