RAIMONDI
Veteran ne forum
Regjistruar: 27/06/2007
Vendbanimi: ...prapa diellit...
Mesazhe: 3492
|
Re: imannuel kant
Citim: Po citoj ato që tha arbri2008
Eshte absolutisht e pamundur te mos i referohemi kantit mbi menyren sesi perkufizoi moralin permes lirise.Megjithese pergjithesisht ka qene dhe vazhdon te mbetet prezent ideja e nje morali bazuar gjithmone ne permiresimin e raporteve njerezore bazuar gjithmone ne ate qe eksperienca ka treguar Kanti e ktheu me permbys kete ide duke thene se ne brendesi te kesaj teorie ka dicka morale por qe padyshim nuk mund te jete vete morali.Dhe arsyeja eshte e thejshte.Mungonte liria ne enfatizim e se moralshmes.Per kantin morali ishte shembellim i lirise ne boten tone.Megjithate thoshte lirine nuk mund ta shpjegojme sepse nuk i perket eksperiences.Ne te kundert nqs do i perkiste eksperiences atehere nuk do quhej aspak liri.Dhe si rrjedhim te qenurit i moralshem lidhet me mosqenien te varur nga eksperienca por nga nje ideal trashendental i cili na udheheq.Ja pra cdo te thote te jesh i moralshem,te mos varesh nga asnje lloj ekperience,te jesh i lire pavarsisht se kete liri nuk do mund ta percaktosh dot por thjesht ta njohes permes detyres.
-------------me duket sikur i ngateron pakez gjerat---------------------eshte e pamundur qe morali te mos varet nga experienxa-----------mos e ke fjalen per ndonje gje tjeter ---------se ajo qe thoni ju nuk perfaqson moralin -------------------dhe KANTI --FLISTE PER MORALIN E DETYRES----------Pasi MORALI NE FILOSOFI NDAHET NE DY PJESE ----ose ka dy pergjigje------------morali qe ka si qellim kryesor --lumturine e njeriut ---------dhe morali qe ka si qellim permbyshjen e detyres --ose virtytin---------Ky i dyti eshte morali Kantian --------------mbi te cilin mbeshtet shoqeria moderne sot-----------dhe pastsaj keto dy kategori kane ndrje te tjera qe nuk po ri tu futem tani----------------------
-------sepse ti si e perkufizon moralin ????? Pastaj per moralin nuk ka folur vetem kanti-------------por eshte folur qe nga ---greqia e lashte---me epikurianet ,hedonistet ,stoiket,--pastaj me vone kisha ----bergson dhene fund Kanti etj-------------------------Kam pershtypjen se ju e ngateroni-------------pasi te thuash qe morali s'ka lidhje me experiencen ----sikur s'ka kuptim-------------dhe persa i perket lirise --ajo rjedh direkt nga experienca --Pse ne filosofi ka nje perkufizim te tille te lirise--------------LIRIA ESHTE NJE MUNDESI VEPRIMI JO MENDIMI------------
Nejse ti ke mendimin tend dhe une vetem kam frike se ju e ngateroni me ndonje dicka tjeter
sa per MORALIN---MORALI ESHTE SHKENCA E MIRESISE DHE E REGULLAVE QE PERCAKTOJNE SJELLJEN E NJEREZVE-------------ky eshte nje percaktim i pergjithshem--------Morali ka lindur ne ANTIKITET---------------------------
---------Po te deshirosh te them edhe librat ku ti gjesh cfar eshte morali dhe liria --------por ato qe thoni ju nuk qendrojne ------------mendoj une --ndoshta jam gabim